Opinió

El futur espai socialista

No diré res de nou si afirmo que des de l'inici de la primera transició sempre existí una estranya relació d'amor i animadversió entre la gent provinent de la tradició comunista i la militància socialista, una qüestió de fet natural quan el principal adversari és el més proper o quan la soterrada campanya del PSC per debilitar el PSUC, a finals dels anys setanta, deixà molts cadàvers polítics a la vorera. La història és la que és i deixa cicatrius inesborrables.

Emmirallats en la situació italiana de l'època, molts psuquers esperaven que Catalunya esdevingués la seu permanent de l'eurocomunisme, sense adonar-se que en la mateixa aspiració covava el virus de la tragèdia. Això de banda, l'encert o la lògica conduí a l'acord de les famílies socialistes, quan la força electoral del PSC-PSOE imposà els criteris de la moderació electoral, que fins ensorraren els primers acords dels anomenats “governs de progrés”. El que hauria pogut ser, no fou.

Desaparegut el PSUC sense hereus amb garantia contrastada –on vas, Iniciativa?–, l'inici de la segona transició agafa els socialistes amb el pas canviat i amb una més que evident desfeta, sense discurs ni lideratge. Segurament estem avançant cap el final d'un cicle i tot caldrà resituar-ho en un mapa en què la nova concreció catalana no sigui una qüestió menor. Els temps de glòria han caducat i la realitat –la realitat?– del PSC-PSOE és tan complicada com la que tingué l'històric PSUC a principis dels vuitanta. Tot, en un camí sense retorn que demanarà un llenguatge polític engrescador, al servei del poble.

En una futura situació, que s'endevina diferent, caldrà trobar qui ocupi l'espai socialdemòcrata, tot i que potser es manifestarà d'una manera llunyana del socialisme més o menys matisat en el qual cregué la nostra societat immediata. Definir el nou progressisme social i la nova proposta política és una feina a fer, i potser altres, que no són les restes del vell PSUC o del desorientat PSC, s'estan situant millor per començar a fer propostes engrescadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.