Opinió

Ull de peix

Els fanàtics

Qualsevol forma de fanatisme és repugnant

La celebració a Barcelona de “Circuit”, on els col·lectius de gais i lesbianes han escoltat concerts, han menjat, s'han divertit i han xalat festivament, és una mostra de la impecable civilització que sovinteja a Barcelona. Cap incident, cap violència, cap agressió. Me'n sento orgullosa.

I això en uns moments en què l'homofòbia assota els països més tradicionalment cultes. Com ara els escàndols francesos arran del matrimoni homosexual –com va enrabiar-se l'extrema dreta!–: i ara ens arriben notícies preocupants d'un altre país travessat de cultura fins al moll de l'os. Em refereixo a Itàlia. Un noi romà, Ludovico Mattei, de 18 anys, va viure l'immens afront, tot passejant pel Corso, que la multitud s'allunyés d'ell i del seu company, que anaven de mà, con si fossin empestats. Un jove de San Basilio, a la vora de Roma, de només 14 anys, s'ha suïcidat perquè ja no podia suportar més els insults de què era objecte. Un altre noi, també de 14, es va penjar de la seva bufanda el passat novembre. I en Novara, entre Torí i Milà, una noia lesbiana de 15 anys es va tirar per la finestra. Una llei contra l'homofòbia, a punt de ser aprovada, va quedar en suspens per les vacances.

És repugnant.

El mecanisme mental d'un homòfob no és gaire diferent del d'un masclista, ni tampoc del de qualsevol fanàtic de qualsevol mena. Què troba un mascle que té de superior a una dona? Qui li ha ficat al cap que els testicles donen alguna aptesa intel·lectual o moral? Igualment, per què hi ha qui troba menyspreable o irritant que dos homes o dues dones s'estimen? Què hi veuen d'amenaçador? Quins atavismes cavernícoles arrosseguen?

És repugnant.

I el que creu que el seu Déu és superior al teu? O que el seu nacionalisme és fantàstic, la seva bandera una preciositat, i la seva llengua una font d'harmonia, i en canvi el teu nacionalisme és perillós, violent, lleig i il·legal, la teva bandera un insult i la teva llengua una amenaça?

És repugnant.

Qualsevol forma de fanatisme, de manca de respecte envers els altres, d'imposició d'una sola manera de viure és repugnant. I la immensa majoria procedeixen de l'extrema dreta, ves per on.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.