Opinió

LA COLUMNA

La lliçó del Brasil

Analitzada amb calma, la JMJ celebrada a Rio de Janeiro i presidida pel papa Francesc resulta molt alliçonadora. D'entrada, va quedar clar (suposo) que els “banys de multitud” no són (ni eren) una prerrogativa del carismàtic Wojtyla. El papa Francesc va obtenir la mateixa multitudinària acollida que Wojtyla, sense necessitat de recórrer al zel vociferant dels grups neocatecumenals de torn. Els aplaudiments espontanis són molt més gratificants que els de qualsevol claca. Les coses com siguin.

Per altra part, queda igualment clar que les subvencions obtingudes pel cardenal Rouco, amb motiu de la JMJ celebrada a Madrid, foren criticades amb raó. En primer lloc, per innecessàries (hi havia altres coses més importants que reclamaven ajuda) i, en segon lloc, perquè els donatius no eren anònims, la qual cosa permet parlar de publicitat encoberta. I finalment perquè, sabent que la trama Gürtel es va untar els dits amb l'oli de la visita a València, els diners esmerçats en la JMJ de Madrid es prestaven a tota mena d'interpretacions malèvoles.

Però hi ha més coses. L'estada del papa Francesc al Brasil va ser estrictament pastoral, mentre que les anteriors visites, tant de Wojtyla com de Ratzinger, foren més polítiques que pastorals. Ambdós perseguien l'objectiu de signar pactes bilaterals amb el govern de l'Estat, de caràcter aconfessional. Cap d'ells no els obtingué. Però el fracàs més estrepitós se l'endugué Benet XVI. Jo era al Brasil quan ell hi anà. La premsa d'allí informà d'una visita privada de Benet XVI al president Lula da Silva, que el rebé a casa seva, en mànigues de camisa, sense protocols oficials. Benet XVI, en canvi, vestia de gala, per impressionar Lula. Tanmateix, el document concordatari que duia al maletí quedà sense signar. Lula da Silva no va picar l'esquer. Signar el document hauria sigut prevaricar de la laïcitat de l'Estat, no menys sagrada que una confessió religiosa. La convivència comença pel respecte recíproc. Seria bo que tant els bisbes com els polítics prenguessin bona nota de la lliçó del Brasil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.