Opinió

L'APUNT

No és només la crisi!!!

Cal millorar, i molt, la informació que arriba a les redaccions estrangeres del procés sobiranista català

Llegint les opinions expressades ara fa uns dies a El Punt Avui per diferents col·legues periodistes d'arreu del món sobre el procés sobiranista català, la primera conclusió a què un servidor arriba és que tenim un problema. Els catalans, vull dir. I és que, exceptuant alguns periodistes que coneixen Catalunya i les seves raons des de fa molts anys, el que saben a la major part de redaccions d'arreu no els ha arribat directament de la part catalana, sinó a través de corresponsals i agències de notícies, sovint amb seu a Madrid.

Tenim un problema, dèiem, i és ben evident: cal millorar la informació sobre Catalunya i el procés sobiranista i establir i consolidar una bona xarxa que la faci arribar a l'estranger. És una qüestió vital, si volem que el món entengui i ens ajudi mínimament en el procés cap a la independència. Més enllà del que pugui arribar cada Diada a les redaccions dels diaris, cal treballar a fons per començar a capgirar les opinions, les sensacions i els tòpics que periodistes i opinió pública tenen de nosaltres en llocs com França, Itàlia, Alemanya o els Estats Units. Com els que feien atribuir a molts dels entrevistats la “rebel·lió catalana” a l'actual crisi econòmica. I no pas, per exemple, a tots els motius de fons que ens han portat fins aquí: un finançament insuficient, moltes menys inversions públiques respecte a altres zones de l'Estat, rebuig a l'Estatut del 2006 legitimat pel Parlament i, sobretot, un continu menyspreu cap a la llengua catalana. Greuges que dubto que permetessin al seu país alguns dels periodistes consultats que, a més, semblaven mirar-nos amb certa condescendència, com dient què volen ara aquests catalans si, a més, són els més rics d'Espanya? Però tolerarien, per exemple, que la majoria de tractes amb l'administració de justícia no fossin en la seva llengua o que, al supermercat, fos molt difícil, per no dir impossible trobar-hi un producte etiquetat en el seu idioma? Em fa l'efecte que ens entendrien ben aviat. L'altra qüestió és que ens deixin de veure com una simple regió que només vol més recursos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.