de set en set

Contraban i crisi

Un país que fa contraban de calçotets al detall no és desenvolupat, però ho és menys el que els importa clandestinament.

La crisi econòmica és mundial però afecta més uns sectors que altres, i en el mateix sector es passen més o menys magres segons el lloc. Per això és en temps de dificultats com els que estem vivint quan s'entén millor la divisió dels països en tres categories: desenvolupats, en vies de desenvolupament i subdesenvolupats. Agafem, per exemple, les últimes notícies sobre el sector de l'economia submergida. A l'aeroport del Prat, la Guàrdia Civil va confiscar divendres 149.000 euros a un espanyol que agafava el pont aeri a Madrid i deia que els havia guanyat venent ferralla, i el dia abans va trobar 45.450 euros en l'equipatge d'un argentí que anava cap a Roma i va enxampar un alemany que tornava a Frankfurt amb 18.955 euros. Amb la brutal reducció del comerç internacional que ha provocat la recessió, aquestes remenaments de diners indiquen que Catalunya és un país desenvolupat.

Si anem a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, l'activitat canvia radicalment. Un ucraïnès va ser detingut perquè intentava entrar al país veí fent-se el fredolic, ja que amb la calda que queia portava, una sobre l'altra, les peces de roba següents: setze calçotets, tres pantalons i quatre xandalls complets. És obvi que Ucraïna és un país en vies de desenvolupament: hi ha prou misèria per fer arriscar la gent a ser detinguda per un contraban d'aquesta petita magnitud, però almenys hi ha existències de roba i un sector comercial emergent que s'obre a l'exterior. Pitjor ho té Bielorússia, que ha de ser molt subdesenvolupada si depèn de les importacions clandestines per al subministrament a la població d'articles bàsics com els calçotets, i a més els poderosos no troben una trista botiga on comprar els xandalls que simbolitzen el seu estatus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.