Opinió

Ull de peix

Amagar Almansa

El PP ja ens ha demostrat la seva indiferència a la cultura

El 25 d'abril del 1707 va tenir lloc la batalla d'Almansa, en la qual els valencians vam perdre la llibertat i va començar el procés d'anorreament de la personalitat com a poble i la marginació de la llengua i cultura valencianes. Per recordar als valencians un fet històric, l'Ajuntament de Gandia va encarregar el 2007 a l'artista Antoni Miró una gran escultura. Com diu el famós pintor i escultor: “Hem trigat 300 anys a poder aixecar un monument com aquest.” Ultra els mèrits artístics, l'escultura és monumental, car té 300 tones de formigó i 30 de metall (acer Corten). És a l'entrada de Gandia on, sense fer nosa a la perspectiva, té un gran impacte visual. Ara bé, l'actual Ajuntament de Gandia (l'alcalde és Arturo Torró, de l'Alcúdia de Carlet), del PP, ha decidit, enguany, portar l'estàtua a un racó discret. L'artista, sorprès i alarmat, va comunicar per un burofax al consistori que no poden traslladar una obra d'art sense el consentiment i la direcció de l'artista que l'ha creat, aportant-hi arguments legals indefugibles. Com que l'Ajuntament ho ha tirat endavant i a més ha dissimulat dient que allà, a la plaça dels afores, farà més goig, Antoni Miró ha denunciat al jutjat d'instrucció de Gandia l'alcalde i el regidor de cultura, en un escrit impecable que qualsevol jurista no podria esquivar.

El PP ja ens ha demostrat la seva indiferència i de vegades el seu menyspreu a la cultura; la política de castigar el món de l'espectacle mentre diu que la “fiesta de los toros” és un bé cultural, i el fet d'arraconar la llengua així ho demostra. A mi em sembla, però, que voler arrencar una escultura d'aquestes proporcions –que és de tots els valencians– ultrapassa el caprici d'un alcalde (per cert: quan l'alcalde diu que els costos de traslladar 330 tones de pes són zero, a què es refereix?). Fa tot l'efecte que obeeix a les cada cop més agressives instruccions de la FAES: “Dales caña, Mariano, que si no se crecen.

I el ministre de Cultura què hi diu? Ai, el senyor ministre es diu Wert, que, al crit de “vamos a españolizar la historia de Valencia”, es frega les mans i fa un solitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.