LA GALERIA
Censura municipal
Als màxims jerarques de l'Ajuntament de Barcelona no els ha agradat la imatge que havia de figurar en les banderoles promocionals de l'exposició del World Press Photo, que s'inaugurarà el proper 9 de novembre al Centre de Cultura Contemporània de la Ciutat Comtal, i l'han fet canviar per una altra. La imatge censurada és obra del fotògraf pamplonès Daniel Ochoa de Olza, i va ser guardonada amb el segon premi de fotoperiodisme World Press Photo. Es tracta d'un primer pla del cap del torero Juan José Padilla col·locant-se la montera, i en què se li pot veure un pegat negre a l'ull esquerre. Padilla va ser envestit per un brau l'any 2011, i tot i haver perdut un ull i tenir paràlisi facial, no es va retirar. Els organitzadors de l'exposició van escollir la foto que ha estat víctima d'una burda censura perquè van considerar que transmetia “un missatge de superació personal”, molt adient amb el títol de l'exposició: Face reality (Afronta la realitat).
Naturalment, des dels despatxos municipals s'ha volgut treure importància a l'assumpte dient que hi havia una altra imatge que reflectia millor el drama de la crisi, la d'un home a l'atur, obra de la fotògrafa holandesa Amanda van der Pluijm. És veritat que es tracta d'un excel·lent treball, com la majoria dels que s'exhibiran en l'exposició, però, si se sap de què va, és gràcies al peu de foto. També podria ser la instantània d'un jove a qui enlluerna la llum o que vol desprendre's d'un mal record; de fet, té diverses interpretacions. En canvi, el cap del torero Padilla, l'expressió del seu rostre, les mans prement la montera i fins i tot el que hi apareix del traje de luces són determinants i s'ajusten al propòsit de la mostra, plantar cara a la realitat, superar-se davant els infortunis. Per desgràcia, això ho ha frustrat el criteri d'uns funcionaris aliens al context de l'exposició.
Aliens, però amb poder per convertir les seves dèries en veto. I, per les informacions que s'han divulgat, no ha estat aquesta la primera vegada que el criteri municipal ha frustrat iniciatives que no li han fet gràcia. S'han fet canviar cartells de festes de barri “massa” crítics; s'ha vetat un dossier sobre noves formes de família de la revista BCN Metrópolis; s'ha prohibit la publicitat als autobusos de TMB d'un llibre crític amb el president Mas... Oh, i els sorprèn que sigui el PP qui ho compari amb la censura franquista!