Opinió

Plataformes per a la calúmnia

Tots ens hem trobat en algun moment, en algun menjador o en alguna conversa persones a qui els rumors, les xafarderies, la maledicència i la difusió de secrets d'altres que en realitat desconeixen els agraden d'allò més i xerren i expliquen sense cap ànim de justícia, realitat o veracitat el que els passa pel cap. Aquesta voluntat de fer mal els defineix com a individus i els dóna un protagonisme momentani i efímer que els fa pujar un ego mesquí i mediocre. Sense tenir ni idea del que diuen, només buscant donar-se importància, els sembla molt més interessant criticar els altres que no pas mirar-se el melic i preocupar-se per les seves qüestions personals i deixar de fer sang i inventar-se allò que desconeixen. La calúmnia és un dels exercicis més vells del món que només es para amb una actitud clara i contundent de rebuig per part dels altres que deixi en evidència el subjecte que la promou.

En aquest segle de creixement i consolidació d'aquests fantàstics instruments que són les noves tecnologies, la infàmia tan present, des de sempre, en la història de la humanitat, s'ha sofisticat i ha trobat una plataforma de difusió perversa, infinita i sense fronteres: la xarxa. I dins de la xarxa (aquest meravellós fenomen global i imparable d'internet) els informers.

Per als profans en la matèria (jo faig esforços diaris, no sempre profitosos, per deixar de ser-ho), cal explicar que els informers són pagines anònimes del Facebook (un altre fenomen actual de relació entre persones) que serveixen de plataforma per posar tots aquells comentaris, rumors vexatoris o secrets inventats que són enviats anònimament als administradors de les mateixes, a disposició de qualsevol que ho vulgui llegir. És a dir, algú pot enviar un comentari injuriós, un insult o una mentida sobre una persona a aquests llocs virtuals i un altre, interessat a fer que com més gent ho rebi millor, ho penja a la xarxa sense cap escrúpol. Dit d'una altra manera, qualsevol ofensa pot arribar a tothom només perquè un idiota mediocre té ganes de pitjar una tecla.

La setmana passada la directora de l'institut de secundària de Llançà va denunciar davant la fiscalia i els Mossos d'Esquadra cinc alumnes del seu centre que varen ofendre i insultar a la xarxa mitjançant els Informers altres companys del mateix centre. Ben fet, sí senyor! Conductes i actituds com aquestes s'han de parar de manera taxativa i contundent. I el més important: cal fer-ho de cara i públicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.