Alimentació i suïcidi
La gana per pobresa i falta d'aliments augmenta el risc
de suïcidi
Al recinte de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet, propietat de la Diputació de Barcelona, hi conviuen dues entitats que porten a terme activitats docents, de recerca i sanitàries: l'anomenada Clínica Mental, avui Centres Assistencials Dr. Emili Mira i López, que va iniciar les seves activitats l'any 1930, i el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, que es va començar a desenvolupar a mitjan anys noranta. Santa Coloma, per tant, està ben situada en el mapa de ciutats universitàries de Catalunya. En el món de la psiquiatria preocupa, i molt, el tema del suïcidi. Per això, en el marc dels actes relacionats amb el Dia de Prevenció del Suïcidi, l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions va iniciar el proppassat 20 de novembre, a Torribera, el cicle Nous reptes en salut mental i addiccions amb el tema La prevenció del suïcidi com a repte per al segle XXI, en què, entre altres especialistes, van participar membres de les dues entitats esmentades. Una de les qüestions tractades van ser les relacions entre alimentació i suïcidi, que se situen en el marc de les interaccions entre la nutrició i la conducta humana. En relació amb la nostra salut física i amb la fisiologia del nostre cos, som el que mengem, però en alguns aspectes també ens comportem en funció del que mengem. Estudiar-ho no és fàcil, les dades no sempre són concloents i cal avaluar-les amb cura, i pel que fa al suïcidi encara més, però és prou important perquè tinguem en compte les informacions disponibles.
L'any 2010, en un article titulat Els omega-3 i la guerra, ja us informava que l'exèrcit dels EUA estava considerant donar als seus soldats suplements d'omega-3 per millorar el seu estat d'ànim i les seves aptituds per al combat, i disminuir, així, el risc de suïcidis. Els estudis corresponents han continuat i sembla que corroboren aquests efectes, i des de principis d'aquest any hi ha en curs un assaig per confirmar-los. Els àcids grassos omega-3 són essencials per al nostre organisme. Tenen efectes beneficiosos cardiovasculars, antiinflamatoris i antioxidants, contribueixen a prevenir o pal·liar l'osteoporosi, la diabetis i el càncer, i n'hi ha que afecten positivament la conducta i l'estat d'ànim perquè ajuden a combatre l'ansietat i la depressió, que, òbviament, estan relacionades amb les idees de suïcidi o la seva consumació. El peix blau i les nous són font d'omega-3, i el consum d'aquests aliments sol ser insuficient als Estats Units, mentre que és més alt, en canvi, en zones com ara la Mediterrània, el Japó i Islàndia, on es consumeix més peix i fruita seca.
A la primavera hi ha més suïcidis. Alguns investigadors han relacionat aquest fet amb la presència de nivells més baixos de vitamina D en la població en aquest període de l'any perquè ingerim aquesta vitamina amb els aliments, però també la sintetitzem gràcies a la llum solar, i aquesta estació segueix l'hivern, de menys hores de sol i de menys intensitat. Pel que fa al liti, que en dosis medicamentoses s'aplica en el tractament de determinats trastorns mentals, en quantitats molt més baixes es troba en les aigües i els aliments en funció de la seva presència natural en el medi on aquestes aigües circulen o aquests aliments es produeixen, i alguns estudis assenyalen que la criminalitat i els suïcidis són més baixos on la població n'ingereix més perquè el seu nivell és més alt. Cal, però, tenir en compte la toxicitat de l'excés de liti. També hi ha dades sobre els efectes protectors enfront de trastorns depressius de la cafeïna i dels derivats del cacau –com la xocolata–, d'alguns probiòtics (microorganismes com els que es troben als iogurts i llets fermentades) i de dosis molt moderades de sucres i de begudes alcohòliques, l'abús de les quals té l'efecte contrari. D'altra banda, la gana per pobresa i falta d'aliments augmenta el risc de suïcidi. Una raó més perquè, com indicava aquest setembre una editorial del British Medical Journal, els polítics i els economistes valorin la influència, també negativa en aquest àmbit, de les severes polítiques actuals d'austeritat.
Les causes del suïcidi són complexes i van molt més enllà de la dieta, però les dades de la seva relació amb l'alimentació són, en alguns casos, prou indicatives perquè les tinguem en compte i s'estudiïn més a fons. En definitiva, si ajustem la nostra ingestió d'aliments tenint en compte els components que hem esmentat, el que es pot dir com a mínim és que la nostra salut física i mental serà millor i, probablement, contribuirem que disminueixi l'efecte d'uns factors alimentaris que afecten el risc de depressió o suïcidi, que no se solen tenir prou en compte.