Opinió

LA GALERIA

Coses que podem aprendre de Berlín

Una estada curta ens va fer observar les petites quotidianitats que tenen a veure amb la llum i la foscor, amb l'eficàcia i la deixadesa

Viatjar sempre ajuda a ampliar la ment, a apreciar coses noves o, senzillament, diferents, i serveix per prendre perspectiva, per veure les nostres carències i un piló d'afers quotidians que es podrien millorar. Allunyar-se de casa, també ens porta a l'enyor i a pensar que, malgrat tot, aquí s'hi viu prou bé, amb tots els matisos que les circumstàncies actuals ens hi obliguen a posar. Una estada curta a la capital alemanya ens va fer observar aquestes petites quotidianitats que tenen a veure amb la llum i la foscor, amb l'eficàcia i la deixadesa. Berlín desconeix què és la contaminació lumínica. Dit amb altres paraules, tot i tractar-se de la capital de l'estat més poderós i més ric de la vella Europa, amb 3,4 milions d'habitants, tenen la partida del pressupost per il·luminar els carrers molt racionalitzada. En barris com Neukölln, on vam fer estada, els carrers eren molt poc il·luminats; sense que en cap moment tinguessis sensació d'inseguretat. Per definir l'eficàcia alemanya, cal anar a l'aeroport de Tegel. Va ser sortir de la passarel·la que connecta amb l'avió, que just a mà dreta a l'entrada de l'edifici ja estaven sortint les maletes. A la tornada, per facturar hi havia una petita cua i tres o quatre operaris. Va arribar més gent i, en dos minuts, ja hi havia una dotzena de persones facturant! Només cal comparar-ho amb la passejada que s'ha de fer a l'arribada a Barcelona per anar a recollir la maleta i encara s'ha d'esperar. El metro és car (2,20 euros), però no hi ha ni barreres ni personal vigilant, almenys en aparença. És tan llaminer no pagar que aquí seria una ruïna, però allà sembla que impera la consciència cívica. Segur que compensa l'estalvi que representa no tenir controls ni físics ni humans. I això que els alemanys no han oblidat l'esperit bel·licista i per celebrar el cap d'any cremen tones i tones de petards, un autèntic deliri de pólvora que els ciutadans paguen de la seva butxaca, fins i tot per assistir a una macrofesta a la Porta de Brandenburg. El cel berlinès queda col·lapsat de focs artificials.

Menció a banda, per al Görlitzer Park, que vam travessar amb el cor encongit perquè, com un mercat a l'aire lliure, s'hi reprodueix l'atmosfera de la magnífica sèrie The Wire, sobre el tràfic de drogues a Baltimore.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.