Opinió

la CRÒNICA

Opinions opinades

M'han dit últimament que tinc algun brot pessimista. Es refereixen als comentaris fets sobre la crisi. En realitat, el que intento és dotar de realisme les opinions transcendents que circulen. M'agrada ironitzar amb els assumptes poc clars, els oportunistes, els polítics amb rumbs incerts i l'inacabable vodevil de la monarquia. Em guardaré de donar lliçons de prediccions, de corregir les dels altres i de creure que sempre tinc la raó. Algunes afirmacions convertides en cròniques que es poden sentir o llegir gairebé demanen que es digui quelcom saborós, crític, irònic, burlesc o bé còmic. Hi ha per triar. Amb tot, limito el meu afany crític i dono la meva opinió. Acabo el tema amb una historieta vertadera, gairebé refrany. El primer magatzem que vaig tenir, l'any 1954, a Girona, va ser a l'ara carrer Barcelona, al davant de les Germanetes dels Pobres. Un auxiliar de Montepíos, veí, feia algunes hores al nostre magatzem. D'origen andalús, era, com molts de la seva terra, molt ocurrent i graciós. Com que el local era petit i jo sempre he parlat amb veu alta, ell estava al corrent de tot. Era el cas d'un venedor que ens robava i vaig haver d'acomiadar. Lamentava el fet. “¿Por qué pena, jefe? ¡Eso no é naa!”, deia. “En todas las casas hay mierda por barrer.” L'home tenia raó: abunden!

Exemples: un repàs a les notícies dels dos o tres últims dies. Trias, alcalde de Barcelona, anuncia que multarà els bancs que tinguin pisos buits. A quina llei s'acull? Deu ser la de la propietat de l'embut! Socialistes catalans de renom trenquen la disciplina de vot i se sumen a la consulta prèvia. El Parlament català, en la sessió de dijous passat, dempeus aplaudeix a Mas; no tothom, és clar. La tan famosa democràcia i llibertat dels partits polítics on para? No es pot ser socialista i patriota català? A França, l'amiga del president és expulsada d'un jurat en què estava inclosa legalment. Què tenen a veure bragueta i justícia? Rússia expulsa per indesitjable un periodista americà que ha criticat la seva llei d'immigració. De la llibertat de premsa, què se n'ha fet? L'agència d'estudis de mercat Moody's Analitycs diu que si Catalunya s'independitza, tindrà greus problemes de mercat que castigaran Espanya. En què es basen? Tenen experiències? Res, sols futurisme barat. A casa, la llei d'avortament. Altra vegada, es barreja fanatisme religiós, política i ben poc de drets civils i humans. El Parlament Europeu es manifesta contrari a la llei. Sobra passió i manca llibertat. Un de clàssic: la infanta Cristina, imputada, ha de declarar. Com tothom. I què? Fins i tot el fiscal ha perdut els papers i vol fer de Roca. I el rei per què no plega o abdica? Millor plegar! Si les monarquies són d'una raça d'extinció avançada, s'han de posar en vitrines o gàbies.

Crec que m'he retratat. Sóc realista, cru, clar i català. No pas pessimista, ostres!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia