La columna
Ermengol
Ermengol Piró era d'esquerres, com molta gent en aquell temps a Alcoletge, una petita població fruitera prop de Lleida, aixecada entre uns tossals des dels quals es pot gaudir d'una vista espectacular de la capital de Ponent i de l'horta que l'envolta. Ermengol Piró militava al POUM i al sindicat UGT i va formar part de l'Ajuntament sorgit del triomf del Front Popular. A l'inici de la Guerra Civil, Ermengol va rebre l'ordre, del Tribunal Popular de Lleida, d'elaborar una llista amb els quaranta caps de família de les cases riques del poble, susceptibles de donar suport als rebels franquistes. Ell s'hi va negar. I davant la insistència dels seus caps a Lleida, ell s'hi va tornar a negar. La discussió va ser agra i violenta i finalment qui va acabar amb un tret al cap va ser el mateix Ermengol Piró.
El seu gest va salvar vides però ningú no li ho va agrair. Considerat traïdor pels seus i un roig perillós pels altres, no va rebre cap reconeixement durant dècades. El silenci de la derrota. A casa era un tema tabú. Un fill seu se'n va assabentar perquè en va sentir alguna cosa al pati de l'escola. Ho expliquen l'alcaldessa i la regidora de Cultura d'Alcoletge, Alexandra Cuadrat i Annabel Encontra, que han impulsat des del consistori un centre d'interpretació de la Guerra Civil i el front del Segre construït el 2011 i que té per nom el d'Ermengol Piró. El centre té com a objectiu difondre com era la vida quotidiana durant la guerra i explicar episodis com ara la batalla del Segre i l'exili. Carles de la Torre, tècnic del centre d'interpretació, destaca com les noves generacions se sorprenen de la proximitat temporal i física d'aquell conflicte que llegeixen als llibres d'història.
El pròxim 6 de juny, el centre d'interpretació es complementarà amb l'obertura com a museu de les trinxeres cobertes del tossal dels Morts, una construcció defensiva que els republicans van muntar durant la batalla del Segre per vigilar Lleida i defensar-se de l'avanç dels feixistes situats durant mesos a l'altre costat del riu Segre. Les trinxeres són un grup de túnels excavats dins del turó i que s'han mantingut en bon estat, molt millor que la nostra memòria col·lectiva, que ha mantingut durant 75 anys ocults noms de víctimes i també d'herois que van tenir el coratge de posar, a un preu immens, un petit gra d'humanitat enmig d'una espiral de violència i venjança. Un d'ells era d'Alcoletge, i es deia Ermengol.