Opinió

Homo Sapiens

González no deia cap bestiesa

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

L'aliança entre els dos grans partits espanyols pel que fa a la qüestió catalana és ben estreta i efectiva

expresident socialista Felipe González ha proposat fa uns dies una gran coalició de govern entre el PP i el PSOE, si “el país ho necessita”. González s'ha penedit després de les seves paraules però, si ho pensem bé, l'expresident no va dir cap bestiesa. Les grans coalicions de govern entre dos partits majoritaris no són un fet estrany a Europa. Ara mateix, per exemple, a Alemanya, governa una Große Koalition entre conservadors i socialistes. Però no és d'Europa que els voldríem parlar a propòsit de les paraules de González, sinó del fet que la seva proposta només posa de relleu una aliança entre els dos grans partits espanyols que, pel que fa la qüestió catalana, funciona des de fa molts anys. I és molt estreta. I efectiva.

Només cal fer un petit repàs a les grans polítiques estatals i com afecten Catalunya. Infraestructures, per exemple. Amb petits matisos, les polítiques de PP i PSOE han donat prioritat, sense miraments ni vergonya, a un model centralitzat amb inversions que s'han oblidat de les zones productives. Dit d'una altra manera, en un estat normal, el corredor mediterrani faria anys que estaria acabat i l'N-II desdoblada en tot el seu recorregut. Però PP i PSOE han preferit política de lluïment, a base d'inútils trens d'alta velocitat.

Més. Llengua i diversitat cultural. També amb minsos matisos, els dos grans partits han tractat igual el català i la cultura catalana. Uns l'han ofegat directament i altres han fet veure que l'estimaven, però ni l'han promogut i, quan han pogut, l'han esclafada. Per això el català no és llengua oficial a Europa ni a Espanya s'escolten cançons en català ni es llegeixen autors catalans.

També hi ha hagut unanimitat en el tracte cap a la Generalitat, una institució que sempre ha estat vista i tractada –governés el PSOE o el PP– com la d'una comunitat autònoma més i, sovint, amb el desdeny amb què se suporta algú amb qui s'ha de conviure per força. Un problema, el catalán, que, si poguessin, fa anys que s'haurien tret de sobre. Eliminant-nos, és clar.

És per tot plegat que no té cap mena de credibilitat basar-ho tot, com fan alguns, en un hipotètic triomf socialista a les pròximes generals. El PSOE ha demostrat a bastament que no pot, i el que és pitjor, no té cap intenció de canviar res. Per molt que garlin i facin veure que plou quan, de fet, fa un sol que espetega les pedres.


L'



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia