Opinió

De set en set

Podem?

Ni tan sols sé si és un invent nou o la transmutació de les velles plataformes assembleàries dels darrers anys setanta, potser ara amb una pàtina més intel·lectual i amb el nouvingut megàfon de la xarxa. Els dubtes hi són, però els primers resultats han estat espectaculars i només cal certificar si indiquen tendències o és una força que ha vingut per quedar-se. De moment, escac a la vella política, tot i que hi ha moltes peces a moure abans de decretar-ne el mat.

Els partits clàssics tenen un problema i tot sembla indicar que no hi ha vi novell per omplir els vells bocois. Sense idees i amb el crèdit quasi esgotat, la corrupció i l'amiguisme han obturat les vies d'escapament, acabades de complicar per la incapacitat de les elits dirigents de regenerar-se. El resultat porta al desengany de la militància de base i a la fugida de l'elector. Mala peça al teler.

I Podem/Podemos ha aparegut com ferro roent al qual agafar-se. Amb un programa fet a còpia de retalls de lemes més o menys encertats i el lideratge indiscutible d'un personatge mediàtic, el nou invent ha fet forat i reactiva moviments paral·lels a la fórmula. El Procés Constituent és aquí i Ara és Demà intenta donar forma a una nova plataforma. Encara, Guanyem Barcelona anuncia la voluntat de llançar als lleons Ada Colau, segurs que l'activista reporta una bona fotografia.

Alguna cosa està passant quan l'àgora s'omple de marxants d'un producte potser poc modelat però que ofereix noves sensacions i fins i tot animoses promeses de futur. A Barcelona, Colau anuncia que “el projecte no és cap bogeria” i que
“només cal acabar de definir, sobre la base de diverses assemblees ciutadanes, que complementaran les ara quatre idees
bàsiques”. Tot obert a un debat actiu, malgrat que algun parlamentari europeu de Podem/Podemos ja anunciï que quan
voti a Europa poc cas farà del que es diu
al seu programa electoral. Procés, Podem, Guanyem... unes plataformes de debat que caldrà veure si consoliden un projecte o són simples flors d'estiu. De moment, profunds interrogants que s'hauran d'aclarir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia