Opinió

Els riscos d'una Espanya sense Catalunya

El diari econòmic més influent del món occidental, el Financial Times, va dedicar un monogràfic de quatre pàgines a Espanya. Tot i l'abundant publicitat de les empreses i organismes de l'Estat, el rotatiu londinenc no s'estava d'advertir els inversors sobre la feblesa que presentaria una Espanya sense Catalunya: “Considerant que Catalunya representa una cinquena part de la riquesa de l'Estat i que, segons les estimacions del govern català, envia 16.000 milions en transferències fiscals cada any, l'impacte d'una secessió –sense comptar les fissures socials i polítiques resultants– no s'hauria de subestimar.” Després d'esmentar els tebis senyals de recuperació de l'economia espanyola, recordava les seves febleses: els bancs han netejat els balanços, però no presten a l'economia real, el deute és brutal i triplica el PIB i només es podrà pagar amb creixement, quelcom molt improbable segons el Financial Times. “El govern central oposa una defensa robusta contra el referèndum a Catalunya, però amb enquestes que mostren que la meitat de la població catalana votaria per la independència, els inversors que ignoren aquest risc polític ho faran sota la seva responsabilitat”, advertia finalment el diari econòmic.

Compte amb
la reforma!

El principal diari en llengua anglesa de l'Amèrica Llatina, el Buenos Aires Herald, de l'Argentina, que des de 1876 informa les elits polítiques, diplomàtiques i empresarials de la regió, dedicava dies enrere una extensa anàlisi a la successió reial espanyola, i ho feia en clau catalana, amb un títol ben explícit: “El príncep d'Espanya ha de seduir Catalunya com a rei.” El diari detallava les esperances de molts partidaris de la tercera via, d'una intervenció del nou rei en el conflicte entre Catalunya i Espanya: “Alguns experts constitucionalistes i polítics esperen que el nou rei faci servir la seva influència entre bambolines per empènyer Mariano Rajoy i els líders de l'oposició a reformar la Constitució de 1978 per resoldre la crisi catalana mitjançant un redisseny de les relacions entre les comunitats autònomes i el govern central.” Tanmateix, el Buenos Aires Herald advertia que obrir el meló constitucional pot resultar altament negatiu per a les aspiracions catalanes: “El primer ministre (Rajoy) creu que Espanya està tan altament descentralitzada, que una reforma constitucional podria fins i tot comportar una disminució de l'autogovern.”

El TC, una fàbrica d'independentistes

El diari austríac Tiroler Tageszeitung explicava el procés català als seus lectors tot recordant el vincle del Principat amb la Casa d'Àustria, i esmentava la consulta del 9-N, que “podria ser impedida pel Tribunal Constitucional, és clar. L'opinió general, però, és que a continuació el nombre dels que no volen tenir res més a veure amb Madrid pujaria encara més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia