Opinió

La columna

Justícia

Qualsevol titella pobret que vagi a parar a la justícia és considerat culpable per tot ‘quisqui'

No és possible entrar en el món de la justícia amb tots els seus envitricolls quan no hi estàs ficat de cap manera i el jutge és un ésser llunyà amb punyets de brodats i un advocat és un senyor que ens les ha de fer veure verdes quan són madures. La justícia condemna el culpable escatint molt bé les causes agreujants i les causes atenuants. Decideix sobre fets segurs demostrats i diguem-ne inapel·lables. En aquest terreny trepitja terra segur. Però hi ha un moment en el qual la sentència potser és la més cruel de totes: Absuelto por falta de pruebas. Ara ves què farà a la vida un pobre home amb aquesta sentència, que de fet el declara culpable i prou murri per escamotejar la justícia i sortir al carrer, ves qui se'n fia. Arribem al cul del sac. La culpabilitat és demostrable amb fets, la innocència no té demostracions sinó febles afirmacions negatives del pobre home que es veu acorralat per la justícia i va dient: jo no ho he fet. Vist així la innocència, justament perquè ho és, és indemostrable. En la condemna de Sòcrates hi ha un tros en el qual la seva dona el plany perquè el condemnen innocent i l'home li respon que si s'estimaria més que el condemnessin essent culpable. Temps era temps. Avui dia al savi home li trobarien cinquanta motius, veritables o falsos, per fer-li beure la cicuta. Tanmateix, en l'Atenes de Sòcrates i d'aquells filòsofs ningú no podria dir que no n'hi havia un pam de net.

A hores d'ara entre diaris, televisions, ràdios i murmuracions a cau d'orella que són les més eficaces, tots estem convençuts que no hi ha bitxo sense merda a l'espardenya i el pobre innocent entrampat en la teranyina de la nostra mediàtica no pot demostrar la seva innocència perquè aquesta és indemostrable.

La vella justícia considerava d'entrada que l'acusat és innocent i demostrava si era culpable, ara i avui, qualsevol titella pobret que vagi a parar a la justícia és considerat culpable per tot quisqui i pot ser innocent sense poder-ho demostrar, perquè un cop més, dic que la innocència és indemostrable. Jo no vaig matar el Kennedy, però no puc demostra-ho perquè en aquella hora devia estar badant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia