Opinió

De set en set

Tricornis a Vilobí

Des de fa dècades, després que la caserna de la plaça Nova es clausurés, però a causa de la posada en marxa de la infraestructura aeroportuària, la presència discreta de la Guàrdia Civil al municipi de Vilobí d'Onyar (la Selva) és un fet conegut i admès amb major o menor resignació pel conjunt de la població local.

L'episodi del furt de la bandera estelada que onejava en una rotonda de Vilobí, presumptament i còmicament comès per guàrdies civils (així com la presència d'un veí que ho contempla) té alguna semblança amb un altre fet que també va ocórrer a Vilobí amb la Guàrdia Civil com a protagonista. Cal tirar setanta anys enrere i situar-se a la dècada dels quaranta del segle XX.

El cas és que un guàrdia civil amb plaça a Vilobí, el caporal Mascaró, festejava una noia del poble. Aquesta noia era una de les tres germanes d'una casa coneguda com Ca la Irene. Les tres germanes eren molt de missa i regentaven una merceria al centre, prop de la caserna. Un dia, el caporal i la germana van anar a rostollar (a embolicar-se, en argot selvatà); i mentre estaven entretinguts amb una pistola, un veí que passava per allà i els va guipar els va fotre l'altra pistola (l'arma reglamentària). I la va llançar en un pou.

Aleshores, i encara ara, és de suposar, tornar a la caserna amb la pistola era sagrat. Així que el caporal desarmat es va inventar que uns maquis l'havien assaltat i li havien robat la pistola.

Per acabar-ho d'embolicar, a la nit es van detenir dos veïns: l'esposa i un fill de l'últim alcalde republicà de Vilobí, per complicitat amb els maquis inventats en la coartada del caporal. En la missió hi van participar un tinent coronel i un comandant de la Guàrdia Civil vinguts de Girona. Després d'un mes de presó, es va descobrir la veritat i els dos veïns innocents van quedar lliures.

Al caporal el van desterrar a Mallorca. Durant la festa major, al poble la gent cantava: “Per la culpa de la Irene, i la pistola d'en Mascaró, en [tal] i la seva mare, són a la presó.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.