la crònica
Un bon començament d'aniversari dalinià
És una llàstima que al peu de foto de moltes instantànies no figuri el nom de l'autor
Aquest mes de setembre, fa 40 anys que es va inaugurar el Teatre Museu Dalí de Figueres. Un espai museístic ideat per l'artista i que es va arribar a fer, en part, gràcies a la tossuderia de l'aleshores alcalde de la ciutat, Ramon Guardiola. S'explica que Guardiola, que va exercir com a mestre i com advocat, el maig del 1961, es va presentar a la casa de Portlligat per demanar a Salvador Dalí que deixés alguna de les seves obres per exhibir al Museu de l'Empordà, que és el de la ciutat, on li podrien dedicar una sala monogràfica. Resulta que el pintor va respondre a l'alcalde que a Figueres no podia només exposar els seus quadres, ni tenir-hi només una sala, que, en tot cas, com a figuerenc es mereixia un museu sencer. Una afirmació que algú podia pensar que era una de les excentricitats de l'artista, però que Guardiola es va agafar molt seriosament.
A partir d'aquí i de diferents converses, es va decidir que el millor espai per al futur museu seria el Teatre Principal, que era l'antic teatre municipal, construït el 1850, un edifici abandonat feia anys perquè era només una estructura i un munt de runa des que s'havia cremat just al final de la Guerra Civil. Com a molt, durant aquells anys, es van arribar a utilitzar els baixos de l'antic teatre com a mercat municipal del peix.
Ramon Guardiola, que era una persona intel·ligent, amant del món de la cultura i ben connectat amb el règim, no va deixar perdre l'ocasió i va començar a moure tots els fils per tirar endavant el projecte. Paral·lelament, aquells anys es van fer alguns actes de reconeixement i homenatge de la ciutat al pintor.
Les imatges d'aquells actes amb l'entrada triomfal de Salvador Dalí a la plaça de toros formen part de l'exposició Dalí, breaking news, organitzada conjuntament per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Agència Efe, que encara es pot veure a Figueres fins al dia 6 de setembre. Coincidències de la vida, l'espai que s'ha triat per a la mostra és l'anomenada Casa Empordà o antic escorxador, on es va traslladar durant uns anys el mercat municipal del peix quan el van deixar de fer al baixos de l'avui Teatre Museu Dalí.
Aquesta exposició, després de Figueres, es podrà veure en diferents sales, perquè forma part del programa d'exposicions itinerants de la Diputació de Girona. La mostra està formada per 75 imatges en què Salvador Dalí és el protagonista. Totes són fotografies que provenen del fons de l'Agència Efe i que van realitzar diferents fotògrafs. És una llàstima, però, que al peu de foto de moltes instantànies no figuri el nom de l'autor. En aquells anys, Efe tenia com a col·laboradors molts fotògrafs locals a qui compraven les fotos, sense que després mai més se n'hagi ni citat, ni reconegut l'autoria. Aquest seria el cas del fotògraf local Andreu Adelí Torner, que, tot i haver estat corresponsal de l'Agència Efe i ser autor d'algunes de les imatges que figuren a l'exposició, resta en l'anonimat.
La mostra Dalí, breaking news la van inaugurar el dia de Sant Jaume el president de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Giraut, el president de l'Agència Efe, José Antonio Vera, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Inexplicablement, però, no hi va assistir cap representant de la Fundació Gala Salvador Dalí, que té la seva seu a la ciutat.
Aquest mateix estiu, pocs dies després de la inauguració de Dalí, breaking news i a pocs metres de la Casa Empordà, s'inaugurava una altra exposició –molt més modesta– per commemorar els 40 anys de la inauguració del Teatre Museu Dalí. La mostra consta d'uns quants plafons amb imatges del procés de construcció del Teatre Museu i està situada a l'aire lliure enmig de la plaça de la Palmera. En aquest cas, la Fundació Dalí va fer un gran desplegament de patrons i autoritats, que contrasta amb com dies abans havien ignorat i menystingut, Dalí, breaking news.