Opinió

“Els escocesos no són l'única colla emprenyada”

Aquesta setmana, totes les mirades han estat posades a Escòcia i el seu extraordinari exercici de democràcia i respecte a la voluntat popular. De reüll, però, aquestes mirades fitaven Catalunya i es preguntaven de quina manera el resultat del referèndum escocès afectaria la marxa del procés sobiranista català. L'agència de notícies nord-americana Bloomberg distribuïa als seus abonats d'arreu del món una columna d'opinió amb el títol que reproduïm per encapçalar aquest article: “Els escocesos no són l'única colla emprenyada”. El seu autor, Pankaj Mishra, és un respectadíssim columnista hindú que, a més a més d'escriure per a Bloomberg, col·labora amb mitjans de prestigi com la revista New Yorker, el diari The Guardian o la BBC.

Mishra sosté que vivim en una segona onada de globalització (la primera s'hauria produït a començaments del segle XX amb l'expansió del comerç i les comunicacions) que ha fet obsolets els vells estats nació, els governs dels quals ja no poden garantir un creixement equitatiu i el manteniment de l'estat del benestar. Com a conseqüència, perden legitimitat davant els seus ciutadans. Per això cau la participació en les eleccions i neixen alternatives a la vella política. Segons Mishra, “Escòcia ens dirigeix cap a una altra possibilitat més radical (que es pot fer realitat a Catalunya en unes poques setmanes): ciutadans desafectats que rebutgen governs que no els representen mitjançant el trencament dels estats nació”. Al seu parer, no és quelcom improbable: “Poca gent l'any 1900 creia que imperis centenaris es col·lapsarien el 1918. No van poder fer front als desafiaments del ràpid creixement del comerç i les comunicacions en la primera onada de la globalització.” En aquesta segona onada, “el món dels estats nació cohesionats és història. La revolució de les comunicacions ha radicalitzat la gent en facilitar moviments més ràpids d'economia i les finances. Els telèfons mòbils poden promoure el secessionisme tant com el comerç eficient”. El columnista conclou que “el món d'avui és ple d'exemples de sistemes polítics decadents que han consumit la seva legitimitat. Són més vulnerables que mai a una revolució interior. El d'Escòcia ha estat només un de molts terratrèmols al llarg de les línies de falla de la política mundial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia