Opinió

Tot comprovant que el món ens mira

Moltes vegades ens preguntem si l'atenció que els mitjans internacionals presten al procés català és tan destacada com sembla, o si tot plegat no és una sensació exagerada pel fet d'estar mirant-nos tot el dia el melic.

Hem buscat una manera de comprovar-ho, fent servir les noves tecnologies. Hem agafat com a exemple el diari nord-americà The New York Times, possiblement el mitjà escrit més influent del món (sens dubte ho és a Occident). Un buidatge de les vegades que el mot “Catalonia” ha estat present a les seves pàgines, des de la seva aparició, l'any 1851, ens pot servir de termòmetre per comprovar si el procés català és de veritat un tema calent per a la premsa internacional o no.

Al llarg dels anys, la presència de Catalunya és menor, amb molt pocs esments a les pàgines del rotatiu de Nova York. Hi ha un moment històric, però, que la freqüència d'aparició de Catalunya es multiplica de forma exponencial. L'any 1931 se'n parla en 151 articles. Recordem que el New York Times va informar a bastament de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià i les negociacions posteriors que van acabar amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya.

Amb l'esclat de la Guerra Civil, Catalunya és present en 257 articles publicats a les pàgines del New York Times, un nombre que mai no ha estat igualat en els anys següents fins ara. Acabat el conflicte, el nostre país pràcticament va desaparèixer del diari fins a la Transició. L'any 1976, el mot “Catalonia” torna a multiplicar-se diverses vegades fins a les 54 aparicions. De seguida torna a baixar la freqüència. És destacable que l'any 1992, el dels Jocs Olímpics, el nom del nostre país pràcticament no es va esmentar al New York Times: només es parlava de Barcelona.

Arribem finalment a la prova definitiva de la transcendència del moment polític i històric actual. A partir del 2010, el nombre d'aparicions del mot “Catalonia” es dispara fins arribar gairebé al mateix nivell de 1938, el pic històric. L'any de la protesta massiva als carrers de Barcelona contra la sentència de l'Estatut, Catalunya va ser protagonista de 87 articles del New York Times. El 2012, quan es va fer la gran manifestació a Barcelona sota el lema “Catalunya, nou estat d'Europa”, la freqüència d'aparició de la paraula “Catalonia” va saltar fins als 206 articles, molt a prop del rècord absolut. L'any de la Via Catalana, curiosament, va tornar a baixar fins als 84 articles, però enguany, a remolc de les comparacions reiterades amb Escòcia, la presència de Catalunya a les pàgines del New York Times ja supera les 150 aparicions, i encara resten uns quants dies per endavant, ben calents, per cert.

El procés català cap a la seva independència és notícia a The New York Times al més alt nivell. En parla més que mai, multiplicant diverses vegades la mitjana dels seus més de 160 anys d'història. No hi ha dubtes que ens trobem davant un moment de màxima transcendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia