Opinió

Ull de peix

Passat?

El reportatge em va recordar alguns fets presents

Vaig veure el magnífic documental de TV3 El Madrid real, una crònica negra dels favoritismes que rebia aquest equip de futbol del franquisme. Tothom ho sabia, i ningú no dubtava que rere cada copa hi havia el Caudillo, que feia trampes fins i tot amb les matrícules dels cotxes, per tal que n'hi hagués més de matriculats a Madrid que no a Barcelona. Tant és així que el gran Pere Calders va escriure a Canigó un article en què deia: primer, organitzem un festival amb “coros y danzas”, i li atorguem al Real Madrid el triomf de la lliga i el de la copa; un cop fet això, que comenci la lliga i juguem entre iguals.

Tot i que són fets d'una dictadura, el reportatge em va recordar alguns fets presents, com ara les maniobres del govern espanyol i dels seus tribunals d'escolanets per evitar que Catalunya sigui lliure. La indecent manipulació de la paraula democràcia o l'indigne ús de la Constitució espanyola (plena de nyaps, altrament) que va ser, en la transició, l'eina que ens faria passar de dictadura a democràcia sense ruptura, és a dir sense trencadissa, quedant impunes tots els criminals col·laboradors de Franco. Doncs aquesta eina, la dreta espanyola, que no la va votar o hi va votar en contra, l'ha feta servir per posar fre a la llibertat d'expressió. És la mateixa mentalitat que la de convidar els àrbitres a dinar i fer-los un regal.

Em pregunto què hi deien la UEFA i la FIFA, que, malgrat l'autarquia i l'aïllacionisme de la dictadura, continuaven essent el control del futbol europeu i mundial. O, si més no, què hi deien els periodistes europeus. Vivíem a les fosques. I tanmateix, a les fosques, vam crear partits polítics que s'agrupaven en l'Assemblea de Catalunya; vam fer classes secretes de català; vam fer teatre en llocs amagats; vam cantar cançons vibrants; vam escriure articles que es poguessin llegir entre línies. Ho vam fer en una dictadura i ara podríem tornar a ser, la societat civil, el motor de la llibertat. Que així sia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.