Juncker: qui ha votat què?
La peculiar forma de funcionar del Parlament Europeu ha propiciat aquesta setmana una votació sobre la nova Comissió Europea plena de matisos i vots contradictoris que cal aclarir. Així alguns votants han vist com el seu vot es partia en dues posicions mentre que altres han vist que la formació que els representava votava coses diferents segons l'estat d'on era el diputat o fins i tot coses contradictòries. És una pràctica habitual i més sana que l'uniformisme dels nostres partits, però és evident que fa complicat entendre el que ha passat.
Pel que fa als eurodiputats del país,
posant-ho en una perspectiva que es puga entendre fàcil, n'hi ha sis que hi han votat a favor, sis que hi han votat en contra i tres que s'han abstingut. Però si hagueren fet cas de la posició del seu grup el resultat hauria estat ben diferent, ja que nou hi haurien votat a favor i sis en contra, sense cap abstenció.
Els sis que hi han votat a favor han estat els tres del PP, els dos de Ciutadans i un d'Unió Democràtica. Ací ja ens trobem amb dues casuístiques. Un ciutadà que va votar CiU a les europees s'ha trobat ara amb el seu vot partit. Per una banda ha votat que sí, a través de Francesc Gambús, però per l'altra s'ha inclinat per l'abstenció, a través de Ramon Tremosa. Curiosament Tremosa i els dos diputats de Ciutadans comparteixen grup a Europa, el liberal, però això no els ha impedit de votar diferent.
Els que han votat no corresponen, aquests sí, a un vot homogeni arreu del continent. Són els diputats de l'esquerra unitària Ernest Urtasun (ICV) i Marina Albiol (EUPV), més la diputada valenciana de Podem, Lola Sánchez, i els tres diputats dels Verds-ALDE: el diputat de Compromís Jordi Sebastià i els dos diputats d'ERC Josep M. Terricabras i Ernest Maragall.
Finalment la sorpresa han estat les tres abstencions. Perquè al costat de Ramon Tremosa (CDC) es van posicionar també els dos eurodiputats socialistes del país, Enrique Guerrero (PSPV) i Javi López (PSC). Els socialistes europeus van votar massivament a favor de la Comissió Juncker, però precisament l'excepció van ser els socialistes de l'Estat espanyol, que se'n van desmarcar amb l'abstenció.
Més enllà dels nostres eurodiputats
hi va haver casos també cridaners.
Entre els socialistes i els conservadors
hi va haver vots a favor en contra i abstencions. Fins i tot una diputada alemanya del PP hi va votar en contra i un verd anglès, a favor.