Opinió

Visions diferents sobre el 9-N

La plaça de Catalunya de Barcelona es va tornar a omplir durant l'acte d'Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana, i els mitjans internacionals van tornar a destacar la capacitat de mobilització del moviment independentista català. El diari Irish Independent, de Dublín, titulava l'endemà de l'acte que “100.000 persones marxen per la independència de Catalunya”, i explicava que “desenes de milers de catalans van omplir el centre de Barcelona, reclamant eleccions anticipades, després que els plans per fer un referèndum d'independència d'Espanya el 9 de novembre fossin declarats il·legals”. A continuació posava de manifest les divergències provocades pel nou 9-N: “Part del moviment separatista vol que el líder català Artur Mas convoqui eleccions anticipades com una votació alternativa sobre la secessió, un moviment que beneficiaria el partit més radical proindependència, ERC, soci de la CiU de Mas. Mas va dir que abandonava els plans de fer un referèndum d'independència, però que en canvi mantindria una «consulta ciutadana» amb paperetes i urnes que podria ser legal.”

Des d'Indonèsia, el diari Tempo explicava als seus lectors que “Catalunya insisteix amb el referèndum”, sense fer cap matís entre la consulta suspesa pel TC i el nou 9-N. “Desenes de milers de persones van prendre el centre de Barcelona diumenge passat, demanant un referèndum d'independència de Catalunya, que ha estat declarat il·legal pel govern espanyol.” Curiosament, des d'Indonèsia es veuen les eleccions anticipades com una crida a reemplaçar l'actual president: “Entre els manifestants, dirigents catalans van seguir demanant la celebració d'un referèndum, o l'elecció d'un nou líder, que podria celebrar-se aviat. Els manifestants esperen que en els propers tres mesos, a començaments del 2015, hi hagi un parlament i un líder nou, lliures d'interferències de Madrid.”

El diari El País de Montevideo, Uruguai, considerava el nou 9-N com “només una consulta simbòlica”, i detallava que “el president Artur Mas va reconèixer que el resultat d'aquesta votació simbòlica no serà definitiu i va tornar a apuntar a unes eleccions regionals amb caràcter plebiscitari, amb un programa comú i una llista comuna dels partits independentistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia