Opinió

De set en set

Quants?

Tot són especulacions, sumes i restes, sobre si n'inclouen més plegats o separats, quan no existeixen precedents fiables d'un procés que és únic i diferent. Per això, les opinions formen un ventall formidable, amb raons argumentades d'extrem a extrem de l'escala. Talment, ni la bola de vidre s'atreviria a fer prediccions i només els profetes de calamitats especulen sobre acords entre perdedors. No hi ha més remei, caldrà un acord acceptant el risc i després posar un ciri a santa Rita –o a Gramsci, per a la militància més laica– i esperar esdeveniments.

Davant el dilema de la suma, potser la veritat també amaga altres preguntes, que el mateix Mas indica entre línies: la nebulosa entre l'interès general, les aspiracions de partit i els desitjos personals. Tot és en territoris de frontera i és lícita la defensa de l'ideari propi i la consideració d'uns conceptes irrenunciables que marquen perfils socials, no sempre coincidents. I Mas i Junqueras saben que quadrar això és difícil, malgrat que la societat civil els demani valentia, quan una cosa és la ferma decisió i l'altra és el suïcidi.

Per altra banda, també hi ha altres interrogants. Com s'acomoda la CUP en les propostes?, i la indecisa Iniciativa?, i el nounat Mes?, i els amics i coneguts? I encara, com es capten les personalitats independents, segons una o altra proposta?, o, com es pacta el futur govern provisional i la presidència? On anirien les sigles dels partits, si és que encara tenen algun paper a fer? I algú s'atreveix a detallar la kermesse que pot ser un acte conjunt de diversos partits o una possible taula rodona de final de campanya?

Ep!, que ara no es tracta de Madrid ni dels tribunals estatals al servei de l'alt funcionariat de l'administració central. Ara és l'hora de consensuar el pas decisiu d'un gran projecte col·lectiu. I res no és fàcil, quan les misèries humanes també hi juguen el seu paper. El repte és important, però cal un ràpid acord, ja que a la cantonada hi ha una dificultat més profunda: saber quants ciutadans de Catalunya se sumaran a la imprescindible proposta unitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia