Opinió

opinió

Quatre punts de menys

Vagin en compte. És un avís als conductors: a l'alçada del número 66 del carrer de Barcelona, hi ha un artefacte que espia; una andròmina instal·lada dalt d'un llarg pal metàl·lic que descobreix qualsevol vehicle que passi mentre el semàfor és en vermell. El conductor, és clar, no se n'assabenta que ha estat retratat –mai més ben dit– fins que li arriba a casa la sanció. I no és per riure: dos-cents euros de l'ala, si no pagues d'immediat i renuncies a presentar-hi recurs. Als que amollen, els rebaixen la meitat de la sanció. Però aquesta no és la pena més greu: també et fan perdre quatre punts del carnet de conduir. I no s'hi val a presentar recurs. És perdre el temps. Et diuen que donen “per provats els fets denunciats i que no consideren pertinents proves addicionals”. Només un contenciós administratiu podria defensar-te, però saben que et costaria més el mall que l'enclusa i que no el posaràs.

Així, de cop, després de molts anys portant el volant sense sofrir mai cap pèrdua de punts, et veus indefens, com queda el teu expedient tacat per aquesta clatellada. Amb l'advertiment que si passa massa vegades, podries haver de deixar el carnet al bagul dels records.

El paper diu que hi ha un agent denunciador amb número i tot. Però és incert: la denúncia és d'una màquina. I d'aquí plora la criatura. Que una màquina sense cap criteri et pugui privar de quatre punts sense poder ponderar les circumstàncies de la infracció és de pebrots! No poques vegades hom passa amb el semàfor en verd, però el cúmul de vehicles que té al davant provoquen que es quedi aturat mentre canvia el color. Llavors, au, has passat en vermell. Quan hi havia, de veritat, un agent denunciador, podia valorar els fets. Aquí no. La foto és determinant. I a un conductor que fa molt de temps que va pel tauler d'escacs que és la circulació a la ciutat de Girona, un incident d'aquesta mena pot passar-li sense cap voluntat d'infringir el codi. I quatre punts és massa. Costa resignar-se. I estriparies el que trobessis al davant!

Diuen que, d'artefactes d'aquesta mena, n'hi ha dos d'instal·lats a Girona. L'altre és al capdamunt del mateix carrer. Però és probable que, vista la rendibilitat de l'invent, se'n col·loquin més. Pertot arreu estarem espiats i controlats. La màquina podrà arribar a determinar en un futur si hom porta posat el cinturó de seguretat, si fuma, si parla per telèfon, si fa l'amor... I llavors, punts a la misèria!

La vida privada, que en bona part transcorre dins d'un vehicle, a fer punyetes. És per això que ho hem advertit: observin on hi ha andròmines d'aquesta mena que parlo i comportin-se com angelets, perquè si no, es poden veure anant a fer els encàrrecs amb patinet!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia