Opinió

opinió

La nova factura elèctrica

La nova factura és més extensa i pretén informar millor, però hi ha dubtes que ho aconsegueixi

Des del mes d'octubre hi ha un nou format de factura elèctrica establert pel govern de l'Estat per als consumidors del preu voluntari per al petit consumidor (PVPC). Aquesta nova factura és més extensa que l'anterior, conté tres pàgines, i pretén informar més explícitament al consumidor, malgrat que hi ha dubtes que això s'aconsegueixi.

El mercat lliure i el mercat regulat són dues modalitats de contractació d'energia elèctrica. Els consumidors amb una potència contractada superior a 10 kW estan obligats de contractar l'energia elèctrica al mercat lliure. És voluntari per als que tenen una potència contractada igual o inferior a 10 kW i una tensió no superior a 1 kV.

Les modalitats de contractació d'energia elèctrica de potències iguals o inferiors a 10 kW poden ser PVPC amb comptador intel·ligent o sense comptador intel·ligent, tarifa fixa anual oferida per les comercialitzadores de referència, bo social on s'aplica el PVPC amb una reducció d'un 25% i mercat lliure.

Aquest nou sistema de facturació només modifica la manera de calcular el preu de produir l'electricitat. Substitueix l'anterior de subhastes Cesur (contractes d'energia pel subministrament d'últim recurs). Com a novetat, a partir del segon trimestre del 2014, el PVPC es troba indexat en els preus horaris del mercat elèctric.

El subministrament d'energia elèctrica en base al PVPC el fan únicament les comercialitzadores de referència, o sigui, Endesa Energia XXI, Iberdrola Comercialización de Último Recurso, Gas Natural SUR, E.ON Comercializadora de Último Recurso i EDP Comercializadora de Último Recurso.

En aquesta nova factura les comercialitzadores estan obligades a indicar el tipus de contracte (per la majoria del PVPC sense discriminació horària), el tipus de comptador (amb o sense comptador intel·ligent, amb telegestió, etc.), tenir desglossat el consum elèctric i el detall de la factura (potència contractada, energia consumida, impost d'electricitat, lloguer d'equips de mesura i controls, impost aplicat), tenir desglossats els conceptes a què es destina l'import de la factura (costos regulats, costos de producció d'electricitat i marge de comercialització i impostos aplicats) i també s'hi haurà d'incloure informació per al consumidor per resoldre dubtes.

Segons la normativa el PVPC inclou els preus de producció de l'energia elèctrica, els peatges d'accés i càrrecs que corresponguin i el marge de comercialització, que és un valor regulat en 4 €/kW i any.

El PVPC no pot incloure cap altre tipus de producte o servei, sigui energètic o no, ofert per les comercialitzadores de referència o per tercers.

Quin és el mètode de càlcul del PVPC, per exemple, d'un tipus de contracte 2.0A, sense discriminació horària, que ens trobem en la majoria de llars?

El terme de potència és el preu fix per tenir disponible la potència que es té contractada. Es calcula multiplicant els kW contractats pels dies que engloba la factura i pel preu del terme de potència del peatge d'accés en vigor (actualment fixat per ordre del Ministeri en 38,043426 €/kW i any). A aquest terme de potència s'ha d'afegir el marge de comercialització fix (fixat actualment pel RD del Ministeri en 4 €/kW i any).

El terme d'energia és el que es paga per l'energia consumida. Es composa de la suma del terme d'energia de peatge (actualment fixat per ordre del Ministeri en 0,044027 €/kWh) i del cost de producció d'energia elèctrica, que es fixa a partir del preu del mercat de l'electricitat i es calcula per a cada hora com la suma del preu del mercat diari, l'intradiari, el cost del servei d'ajustos i altres costos associats al subministrament.

L'operador del sistema (Red Eléctrica de España) publica diàriament el preu final del PVPC per a cada hora del dia següent en funció del tipus de peatge. L'impost sobre l'electricitat es tracta d'un impost especial del 4,864%. La base imposable és el resultat de la suma del terme de potència i del terme d'energia multiplicat per 1,05113.

L'equip de mesura pot ser de lloguer, preu que ve fixat pel Ministeri, o de propietat. La reforma elèctrica ha suposat l'inici d'un camí cap a una nova distribució dels costos regulats que paguen els consumidors finals d'energia elèctrica a través dels termes de potència i d'energia dels peatges d'accés.

Aquesta nova distribució, que dóna més rellevància al terme de potència que al terme d'energia, suposa un desincentiu molt important per a aquells consumidors que han anat adaptant els seus habitatges amb aparells elèctrics molt més eficients per així poder estalviar en consum d'energia. En els últims temps el “terme fix” de potència contractada ha pujat molt més que el que ha baixat el “terme variable” d'energia consumida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.