Opinió

De set en set

Garbuix

L'entorn fa preveure un 2015 mogut, quan ningú no ens estalvia tres períodes electorals i el mapa polític es presenta prou trasbalsat. Demés, la indefinició del procés català configura un aire enrarit que afecta l'estat d'ànim col·lectiu, de tal manera que la punta independentista pot resultar perjudicada. Un inici d'any expectant que fa difícil una lectura de futur. Tot sembla indicar que seran els partits clàssics els primers de rebre les conseqüències d'aquesta generalitzada desafecció, quan hauran de comptabilitzar a la baixa les pròpies expectatives, i fins a alguns els tremolen les cames dubtant sobre la seva supervivència. Les organitzacions polítiques històriques han perdut part de la confiança de l'elector i les pèrdues de vot són més que probables. És una incògnita saber què aguantaran, però pinten bastos.

D'altra banda, l'aparició d'un reguitzell de plataformes indica que hi ha molt interès a trobar noves formes de gestió electoral. Al nou/vell Ciutadans s'hi ha afegit, amb força, l'opció Podem i, com bolets, arreu neixen les bones intencions: Procés Constituent, Guanyem, La Crida, plataformes municipals, moviments alternatius i altres intents unitaris. Una sopa de lletres, moltes vegades amb projectes coincidents, que invoquen la unitat i la confluència de projecte, però sense acords fins ara definitius.

Entre tot, s'endevina un garbuix de projectes electorals que pot entorpir més que ajudar l'elector. I, de retruc, poden produir resultats que dificultin, i molt, els futurs governs generals, autonòmics i municipals, quan les urnes donin una gran dispersió de vot. Per la bona salut democràtica, cal un sacseig en les institucions i la irrupció d'una forma nova de fer política, però també calen governs forts que puguin afrontar amb garanties els diversos estrats de govern i fins l'obertura d'un període constituent.

Els nous temps necessiten molta generositat, moltes ganes de remoure les velles institucions i una gran dosi de voluntat democràtica. Una empresa difícil quan el temps s'escurça i hi ha un confús garbuix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia