Opinió

Catalunya votarà per decidir si vol separar-se

La qüestió catalana havia estat arraconada als mitjans internacional perquè les baralles de pati de col·legi dels nostres polítics no tenen gaire rellevància informativa fora de les nostres fronteres. Això sí, tan aviat com es va assolir un acord, l'atenció informativa mundial va tornar a posar els ulls a Barcelona.

Un aspecte molt positiu de les repercussions internacionals és que la majoria de mitjans van entendre el caràcter plebiscitari que tindran les eleccions del 27 de setembre, i que en cas d'assolir una majoria absoluta independentista, engegarem els procediments per assolir la plena sobirania.

El rotatiu britànic Financial Times explica: “els líders catalans esperen que l'elecció de setembre sigui un quasireferèndum d'independència, i que cada vot per un partit pro independència compti com un vot a favor de la creació d'un nou estat català.”

La cadena informativa americana Bloomberg relata: “Mas ha arribat a un acord amb el seu rival, el líder d'ERC Oriol Junqueras, per concórrer amb llistes separades però amb un full de ruta comú cap a la secessió, fent de les eleccions un referèndum de facto sobre la secessió.”

The New York Times adverteix que “els parlamentaris catalans podrien declarar unilateralment la independència d'Espanya si guanyen la majoria dels 135 escons del Parlament regional.”

A Qatar, Al Jazeera interpreta: “l'objectiu de Mas és obtenir una majoria absoluta i un mandat contundent per obrir negociacions sobre la independència amb Madrid en un termini de 18 mesos, aplanant el camí per a un referèndum vinculant l'any vinent.”

Tornant a Europa, Libération detalla: “Artur Mas ha anunciat la convocatòria d'eleccions anticipades al setembre, centrades en la qüestió de la independència de Catalunya, per portar la regió a una secessió d'Espanya si els independentistes guanyen.” Die Welt destaca l'acord entre govern i oposició: “Mas i el president del principal partit de l'oposició, Oriol Junqueras, esperen obtenir un fort mandat per a la creació d'un estat independent.”

A l'Amèrica del Sud, el diari A Tarde de la ciutat de Bahia, Brasil, posa les coses en context: “Artur Mas creu que la independència de la regió pot arribar abans de 18 mesos. Tot i que alguns analistes dubten d'aquest pronòstic, el revitalitzat nacionalisme català esdevé un enorme problema per al govern conservador de Madrid.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia