Opinió

De set en set

Primàries

Avui, a la Grècia eterna, es juguen unes eleccions que han esdevingut transcendentals per a Europa, ja que el seu resultat pot marcar no només una forma nova de fer política, sinó el mateix concepte de la gestió pública. Un país petit disposat a fer una gran cosa i que si els resultats són els que es preveuen assenyalaran camins de reconstrucció del gran eix europeu de la Mediterrània.

En aquest 2015 electoral que nosaltres haurem de viure i veure, les eleccions gregues són unes autèntiques primàries, segurament les primàries de moltes primàries, tant en la consulta d'àmbit estatal com en el 27-S, però el primer cop de gràcia es veurà en les urnes de maig, en unes eleccions municipals en què Syriza –si guanya, que encara s'ha de veure– pot ajudar a mostrar un projecte de govern que farà més de mig any que exercirà. Si Alexis Tsipras se'n surt, les plataformes alternatives tindran una referència molt utilitzable i reforçaran la confiança d'un electorat que espera descobrir propostes que el motivin a una participació activa.

No és estrany que Joan Herrera o Ada Colau, separats però en vasos comunicants, viatgin a Atenes, segurs que hi ha fotografies que valen un imperi i que són el millor reclam en unes futures eleccions. Cal prendre'n nota, ja que una bona encaixada quan convingui obre agendes a una possible devolució de visita. A part d'això, l'ombra de Podem també es passeja per les runes de l'Acròpolis. Si l'esquerra transformadora necessita referents, Syriza és un as a la màniga.

D'altra banda, l'èxit més que possible d'un projecte d'ampli abast europeu no sé si beneficia gaire l'estratègia dels partits sobiranistes, quan aspiren a presentar una alternativa engrescadora i radical que, com a màxim, d'entrada accepta el dret a decidir, que ja és molt, tot i que no sé si és suficient, quan quadrar els números costarà més del que crèiem. Les primàries a què ens convida Syriza són una bona notícia, però no deixen d'obrir un altre interrogant en el projecte nacional català, que haurà de saber respondre amb encert al repte grec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia