Opinió

La geopolítica de la nova Grècia

La victòria de Syriza a Grècia i la formació d'un nou govern amb la dreta nacionalista ha situat de sobte en el mapa europeu la possibilitat de grans canvis geopolítics, precisament en la zona més en tensió avui. El nou president va visitar l'ambaixador rus a Atenes el mateix dia del seu nomenament com a president i al Parlament Europeu, de manera sistemàtica, els parlamentaris de Syriza han votat contra qualsevol intent de sanció a Rússia pels fets d'Ucraïna. La tradicional actitud dels socis de govern, Els Grecs Independents, envers Macedònia i Turquia també és causa de preocupació.

Pel que fa al tema rus la Unió Europea ha de renovar aquesta primavera les sancions en contra de Rússia per la situació a Ucraïna. Però perquè això siga possible cal l'acord de tots els 28 estats membres. La darrera vegada ja va ser difícil convèncer Bulgària i ara tothom espera que serà molt més difícil encara convèncer Grècia. Això implicaria un gir enorme en la política europea, de conseqüències difícils de preveure. I seria una enorme victòria per a Putin, que cultiva des de fa temps l'amistat amb Tsipras.

Des del punt de vista rus la situació és un tauler d'escacs que està posant-se molt favorable als seus interessos. Bulgària i Grècia podrien fer un front prorus mentre el Kremlin espera la victòria dels seus (inesperats) aliats francesos, el Front Nacional. Amb Itàlia dubtant sobre la posició a prendre, Rússia podria consolidar una esfera d'influència al sud que indubtablement trencaria Europa. La primera declaració del govern grec sobre Ucraïna, significativament, ha estat per a recordar que és “fonamental” no crear una divisió entre Europa i Rússia, remarcant que cal entendre la “difícil” posició de Moscou respecte als russòfils ucraïnesos.

Les difícils relacions entre Rússia i Turquia, agreujades ara pel conflicte sirià, també tenen la seua repercussió a Grècia. Els Grecs Independents reivindiquen encara la sobirania de Xipre sobre el nord de l'illa i fins i tot el retorn de territoris històrics grecs que ara són sota sobirania turca. El nou ministre d'afers estrangers, Nikos Kotziàs, ha protagonitzat personalment diversos incidents en desplegar banderes gregues en illes turques, reclamant el seu “retorn”. Un aliança entre russos i grecs semblaria natural contra Turquia però decantaria encara més el perfil del nou govern d'Atenes.

Des de Brussel·les tot plegat es veu amb molta preocupació. Les amenaces de fer fora Grècia ja s'ha demostrat que eren poc serioses. Però ara s'adonen
que tenir-la dins podria equivaldre a tenir el mític Cavall de Troia dins dels seus murs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia