Opinió

De set en set

Autoritarisme

El 2 de febrer passat la marmota Phil de Punxsutawney –immortalitzada en la genial pel·lícula Atrapat en el temps– va sortir del cau i va anunciar que l'hivern duraria sis setmanes més. Aquesta és l'explicació més científica que tenim per entendre la hibernació general (política, mediàtica i ciutadana) davant de l'alarmant regressió democràtica que està experimentant Espanya. Ens hem empassat la llei mordassa. El jutge Vidal, culpable d'haver pensat, està a punt de ser apartat de la carrera judicial. Mentrestant PP i PSOE formen una falange que no només reintrodueix la cadena perpètua, sinó que redefineix i amplia el concepte de terrorisme. Si “subvertir l'ordre constitucional” és constitutiu de terrorisme estem, més que davant d'un pacte antigihadista, davant d'un intent cosmètic de presentar com a defensa de la llei el que, en veritat, no serà res més que una repressió duríssima contra l'independentisme.

Els diversos poders de l'Estat han apostat per l'autoritarisme i han desestimat l'autoritat que dóna la pulcritud democràtica. En una calculada maniobra d'amenaces, filtracions, difamacions (sobre Mas, Trias...) i raonables sospites de moviments arbitraris del poder judicial, s'ha destruït la confiança en l'estat de dret. Del tot. El ciutadà no disposa de cap mesura ni contrast per saber realment què significa el cas Pujol, la imputació del FC Barcelona o la pressió fiscal a Messi. Ni pot saber si aquests casos tenen altres homòlegs invisibilitzats per la cortina del poder. Dilluns vinent, mentre les Alícies i els del cas Castor i els dels ERO d'Andalusia i els de les targetes black i els que cobraven en sobres continuen transitant fluidament, Artur Mas s'asseurà davant d'una comissió antifrau. No és equitatiu. En aquest estat de l'Estat no hi ha claredat ni garanties democràtiques. I enmig d'aquest remolí resulta impossible establir diferències entre la corrupció i la gestió política de la corrupció. Caldrà explorar si aquesta gestió política de la corrupció no és, en ella mateixa, una nova forma de corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia