Opinió

De set en set

Orwell actualitzat

Entre les hipòtesis més terribles de la ciència-ficció hi ha la d'imaginar un món on no existeix cap mena de privacitat perquè totes les converses de les persones són registrades per un poder omnipresent. He començat a escriure aquest article tot mirant de reüll el televisor de la marca Samsung que tenim al menjador de casa. Un tal Parker Higgins, un usuari que s'ha llegit la lletra petita del contracte de l'smart tv Samsung que va comprar fa poc, acaba de donar l'alerta a través d'una piulada: aquests televisors, anomenats intel·ligents, que tenen reconeixement de veu i que estan connectats a internet, poden transmetre les paraules que nosaltres diem davant seu. Així, convenientment desencriptades, les nostres veus poden arribar “a tercers”. És a dir: Orwell, 31 anys després. Orwell sense la complicada armadura que requeria el món de 1984, o l'espionatge de l'Agència Nacional de Seguretat dels EUA, o les escoltes de Rupert Murdoch o l'Estat que somia cada nit el ministre Jorge Fernández Díaz. Orwell a través de la simplicitat jovial d'adquirir un televisor intel·ligent.

Si el nostre televisor ha fet de mèdium de tot el que hem dit davant seu durant aquest últim any i mig, a casa estem perduts, sobretot jo, que vivia ingènuament confiat que l'àmbit domèstic actuava de bombolla protectora i que la hipocresia cívica era un lubrificant social de primer ordre (convicció que feia que, en l'àrea privada, trinxés moltes coses que no trinxava públicament). Un amic em diu que no cal que m'immoli abans de ser acusat d'haver dit tot el que he dit davant d'aquest maleït aparell que ni mai haguéssim comprat. Ell diu que potser és una bola enmig d'una guerra comercial entre marques. No ho crec. Recordo que ara fa uns sis anys, sense empatx, com si no estigués preguntant gaire res d'especial, el tècnic que instal·lava l'alarma a casa ens va demanar: “¿volen que els sensors de l'alarma també emetin les imatges i les veus de dintre de casa?”. Enyoro la meva infantesa. Enyoro el segle XIX, en què molta ciència-ficció era només això: ciència-ficció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia