Opinió

El canal de Sicília, un gran cementiri

En àrab en diuen el canal de Kelíbia. A Europa es coneix com el canal de Sicília. En una llengua o en una altra el braç de mar que delimita la frontera entre l'Àfrica i Europa, per Sicília, és conegut per ser un cementiri. Aquesta setmana, un altre cop centenars de persones han desaparegut en alta mar per culpa de l'enfonsament de les pasteres, vaixells clandestins que intenten burlar les vigilades entrades a Europa.

Per davant de l'Estret de Gibraltar, el Canal de Sicília és el punt amb més trànsit d'emigrants il·legals de la Mediterrània. Hi conflueixen dues grans rutes. Per una banda hi ha la ruta que des de l'Àfrica subsahariana fa pujar centenars de milers de persones a través del desert del Sàhara, i per l'altra la ruta dels qui fugen de les guerres de Síria i l'Irak. Per a ells és més fàcil rodar per l'Egipte que no pas passar per Turquia, el Líban o Israel. Aquests refugiats s'embarquen en alguns casos a la costa egípcia, sobretot a Alexandria, però la majoria intenten arribar a Líbia per embarcar-s'hi, o a Tunísia, en la zona més pròxima. Líbia és més fàcil, per la poca presència de controls, però molt més perillosa per la gran inestabilitat en la qual encara avui viu el país.

Des de Líbia o des de Tunísia el que intenten, sobretot, els emigrants és arribar a les illes petites del canal. A Pantelleria, però sobretot a Lampedusa. Perquè són ja territori de la Unió Europea, però estan realment a molt poca distància de la costa africana. Entre Sfax, a Tunísia i Lampedusa només hi ha 225 quilòmetres de mar. L'únic punt més estret del canal és el que separa Kelibia de Sicília però aquesta és la zona amb més vigilància. Arribar a Lampedusa és, en canvi, una opció assumible des de Tripoli o des de les costes de Tunísia.

Assumible només en termes geogràfics, perquè el nombre de morts en la travessia és simplement horrible. A Lampedusa, una illa turística molt poc preparada per a un allau que s'ha multiplicat des del 2010, les autoritats locals estan desesperades. El cementiri ha estat ampliat pràcticament cada any i l'emergència humanitària en les seues costes és gairebé diària. A Lampedusa, Lampidusa en sicilià, tot just si hi viuen sis mil persones, en una superfície equivalent a la que tenen les illes Medes. L'any 2013, no hi ha dades encara del 2014, les autoritats europees calculen que hi van intentar arribar més de deu mil persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia