Opinió

L'any de la cabra, o de l'ovella

Aquesta setmana les comunitats xineses del món sencer han celebrat l'any nou. Els anys xinesos estan organitzats seguint el seu zodíac, que està format per 12 animals. Cada animal té una significació i s'associa amb uns valors. I aquest any que ara comença és un any de prosperitat, associat a la cabra… o a l'ovella. En mandarí la diferència entre aquests dos animals és inexistent. Per als xinesos són un sol animal, per estrany que ens puga semblar a nosaltres, de manera que es pregunten com és que a Europa els donem noms diferents, quan són una sola cosa.

La celebració de l'any nou xinès, amb les danses del drac, els focs artificials o els regals sempre en roig, és una bona ocasió arreu del món per posar en relleu les sempre importants comunitats xineses que existeixen fora de la Xina. Als Països Catalans concretament des de fa uns pocs anys hi ha festes i celebracions en les ciutats que acullen la majoria d'emigrants xinesos –que curiosament vénen gairebé tots de la mateix província (Zhejiang) i fins i tot de la mateixa comarca (Qingtian).

Hom calcula que a fora dels dos estats xinesos, la República de la Xina o Taiwan i la República Popular de la Xina, viuen prop de seixanta milions de xinesos més, la influència dels quals sol ser important. A Singapur són prop de tres milions i de fet aquesta ciutat estat considera el xinès llengua oficial. Indonèsia i Tailàndia concentren també grans nuclis de població xinesa amb prop de vuit milions de persones en cada país.

Fora d'Àsia els països amb més població xinesa són els Estats Units, amb quatre milions; el Canadà, amb prop de dos, i Austràlia, on hi ha ja un milió de xinesos. Són zones geogràficament pròximes (als Estats Units i el Canadà la majoria de la població xinesa viu al Pacífic) i l'emigració cap a aquests països ja ve de fa més d'un segle.

A Europa, però, l'aparició de fortes comunitats xineses és un fenomen més recent. França i la Gran Bretanya tenen les poblacions més grans, en bona part pel passat colonial de totes dues, però immediatament després ve Itàlia, un país sense cap relació aparent amb la Xina, des del temps de la Ruta de la Seda, però on hi ha ja prop de mig milió de xinesos. A l'Estat espanyol la major part de la població xinesa, que ja s'acosta als tres-cents mil residents, viu al Principat i a Madrid, però cada vegada creix més el nombre dels xinesos instal·lats al País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia