Opinió

De set en set

Crisi

És la imatge de la profunda crisi del sistema, quan no hi ha possibilitats de regeneració democràtica a partir dels protagonistes del desastre. La capacitat política –millor, la manca de capacitat política– dels registradors de la propietat i l'apatia de la casta administrativa centralista embolcalla la fi d'una manera de fer i clama a crits un tomb a tot plegat.

Un exemple menor expressa l'esperpèntic moment de la crisi, quan qui presideix el parlament de diputats de l'Estat juga a recol·lectar peres o maduixots en l'ordinador mentre el president del seu govern està intervenint des de la tribuna d'oradors. És la fotografia del menyspreu dels professionals de la política, que té una doble lectura en el fet que la senyora agafada en calces ni tan sols té la vergonya de dimitir o, almenys, de demanar el preceptiu perdó. Talment, el Congrés convertit en una casa de joc.

La crisi del sistema ve de lluny i alguna cosa deu tenir a veure-hi el pecat original no redimit, quan l'administració i la judicatura són filles o nétes del franquisme i conserven tots els tics de l'autoritarisme dels anys foscos d'aquella història col·lectiva. No hi ha altra explicació al fet que es depuri a qui fa un exercici intel·lectual del que hauria de ser una constitució democràtica i, per contra, es convisqui alegrement amb qui converteix la corrupció en una manera de viure.

Encara, la crisi del sistema també és a casa nostra, on els imputats donen lliçons de moral i els comissionats només saben dir que “diuen, que diuen, i diuen”. Però tenim l'avantatge que, ara i aquí, estem cridats a construir una cosa nova, una innovadora forma de governar i governar-nos, amb un plus de ganes que sigui un projecte fet sense trampes, segons la voluntat del poble i sense apriorismes. El procés català ha de ser un antídot contra la crisi, no pas econòmica, que prou feina tindrem, sinó contra la crisi social, en tant que engresca un sentiment col·lectiu.

Emocionada solidaritat amb el jutge Santi Vidal i agraïment per la seva generositat vers el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia