la pluja fina

Convergència i Reagrupament

CDC ha de veure que el nacionalisme s'ha mogut cap a l'independentisme

Si el debat polític continua igual, auguro al partit que vol crear Joan Carretero un mínim de 6 diputats al Parlament. Segons com, això per si sol pot dinamitar totalment el nostre sistema de partits tal com l'entenem des de ja fa 30 anys. Especialment tenint en compte que ja en fa 10 que la cosa va d'un pèl i que qualsevol escó val el seu pes en or. Però més enllà d'això, perquè introdueix un element de debat nou: independència ara. Sense condicions i sense excuses. I obliga tots els altres partits a pronunciar-s'hi, sobretot el partit nacionalista més important i aquell que té més diputats a la cambra: CDC.

Reagrupament i convergència són conceptes semànticament similars: tots dos expressen voluntat d'unió, de denominador comú i fins i tot de reconciliació aparcant les diferències. Els reagrupats voldran fer entendre que ells són la «Convergència independentista» o la «Convergència del segle XXI», i la intenció serà legítima, però també és cert que CDC ha demostrat tenir molta més capacitat d'integració i de suma fins ara. Dit d'una altra manera, Reagrupament pot agitar el panorama (i molt), però CDC encara representa el nacionalisme català majoritari. Què ha de fer Artur Mas per mantenir aquest lloc d'honor? Els ullets que fa al sobiranisme, expressant que ell votaria que sí en un referèndum i fent costat a les consultes populars municipals convocades o convocables, és una bona línia. CDC ha de veure que el nacionalisme s'ha mogut cap a l'independentisme, com a mínim en una bona part, i això ho ha d'assumir sense fer escarafalls. No passa res, no s'enfonsa res, no esmicola: només transgredeix i evoluciona. Només cal que Mas aculli tan bé com pugui aquest nova sensibilitat i això no serà pas gràcies a Reagrupament ni a Carretero, ni tan sols gràcies als gestos de Laporta: serà sempre gràcies al bon olfacte de CDC, si és que acaba tenint-lo.

El PP i el PSOE no haurien d'haver permès que cresquessin partits com el de Rosa Díez, ni organitzacions polítiques com Ciutadans: s'hi haurien d'haver anticipat. Ara es podria dir que CDC hauria d'haver evitat que l'independentisme cresqués tant a la seva esquena, que el principal partit nacionalista no hauria d'haver tancat els ulls a aquesta realitat (una realitat que ja va marcar la necessitat d'un nou Estatut ara fa 6 anys). Mas hi és a temps. CDC no pot presentar com a eslògan, només, «Fora tripartit». Seria un error. I aquesta vegada seria un error històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.