Opinió

La polèmica per les pistoles Taser

Els Mossos d'Esquadra han anunciat l'adquisició de pistoles Taser, unes pistoles que provoquen una descàrrega elèctrica. És una decisió que ha aixecat com sempre una polèmica sobre si el seu ús és adequat o no. És normal, en tots els països, que quan la policia anuncia l'adquisició d'armes noves aquesta decisió tope amb les crítiques d'una part de la població. No hi ha cap arma que puga considerar-se absolutament segura i acceptable. Fins i tot la porra, que seria la més senzilla, té els seus detractors. I, lògicament, qualsevol instrument que siga usat per a reprimir és perillós per les circumstàncies en les quals es fa servir; no és només el perill de l'instrument en si, sinó les circumstàncies: un colp pot no fer gaire mal, però si caus en mala posició pots matar-te.

El debat sobre les pistoles Taser, tanmateix, té característiques bastant úniques. En primer lloc crida molt l'atenció el diferent tracte i la consideració que tenen en països molt pròxims. A la Unió Europea, per exemple, l'armament de la policia és bastant homogeni, però amb les pistoles Taser trobem una excepció molt sorprenent. Així, a Alemanya estan completament prohibides. No poden ser ni tan sols usades per la policia. Però en la veïna Txèquia no són legals només per a usos ciutadans, sinó també per a usos privats. Fins i tot les autoritats encoratgen els ciutadans més febles, com seria el cas de les persones majors, a adquirir el model més petit d'aquesta pistola per defensar-se en cas de ser atacats.

Les Taser actuen disparant dos petits dards connectats a la pistola que provoquen un electroxoc en l'individu que rep el tret. La conseqüència és una incapacitació neuromuscular durant uns pocs segons que té com a conseqüència que la persona atacada és incapaç de mantenir-se dempeus i cau. Els riscos associats a aquesta acció són importants. D'una banda, persones, per exemple, portadores de marcapassos han mort després d'una descàrrega d'aquestes pistoles i sempre hi ha el fet que no saps en quina posició caurà l'individu i si pot rebre un colp mortal en caure a terra.

Els defensors de les Taser afirmen que, posats a haver de reduir de manera violenta una persona, aquestes pistoles elèctriques tenen menys seqüeles que cap altra arma coneguda. Actuen només durant uns segons.

En qualsevol cas la polèmica està servida. En el cas dels Mossos ja s'ha anunciat que només hi haurà una unitat per cada comissaria, sempre sota un control estricte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia