Opinió

Com seria el pressupost de la república?

Aquesta setmana finalment CiU i ERC han arribat a un acord per aprovar el pressupost de la Generalitat de Catalunya. Com passa des de fa anys és un pressupost amb un marge de maniobra molt escàs, car gairebé tots els diners són adjudicats abans de posar-se a negociar res. Els pressupostos autonòmics són així i la situació ha anat empitjorant cada any.

Les fonts d'ingressos de la Generalitat han anat minvant de manera constant, en bona part perquè l'Estat espanyol bloqueja legalment qualsevol iniciativa del govern català i perquè incompleix de manera sistemàtica els seus compromisos. D'altra banda, la crisi obliga que bona part del pressupost estiga destinat a les necessitats socials més evidents i indiscutibles. Així el resultat és un pressupost poc polític, en el sentit que és molt difícil fer acció política en aquestes condicions, que és pràcticament impossible prendre mesures que estimulen l'economia, per exemple, quan el volum de diners que se li podria dedicar és escàs. Ara, què passaria si Catalunya ja fos una república independent?

En un dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional es va publicar un càlcul basat en l'anàlisi exhaustiva del pressupost de la Generalitat corresponent al 2011. Es tractava de calcular quants diners s'hauria de gastar el nou estat partint de la despesa actual de l'Estat espanyol. És a dir, incorporant al pressupost de la Generalitat les partides d'estat de l'Estat espanyol, sense discutir-les: exèrcit, diplomàcia, consells reguladors... I també de calcular quants diners ingressaria el nou estat, comptant que gestionaria tots els imposts, la Seguretat Social, etcètera. L'exercici va ser exhaustiu, sense deixar cap marge a la improvisació.

I el resultat final és espectacular. El nou estat gestionaria un superàvit d'11.600 milions d'euros, el 5,9% del PIB. És a dir que comptant amb les despeses extres que caldria fer encara hi haurà més d'onze mil milions a disposició de la política i per prendre decisions polítiques –i això sense tenir en compte que algunes despeses que ara té el govern espanyol no haurien de ser per força iguals, com per exemple ambaixades i exèrcit. Aquestes xifres tan grans són difícils de pair, però per entendre el valor de la dada només cal aclarir que, en un sol any, aquest superàvit equivaldria al doble de les retallades que la Generalitat ha fet aquests darrers cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.