Opinió

LA GALERIA

La deriva d'El Canal

El Canal es va construir amb fons europeus i l'equipament intern va anar a càrrec del Ministeri de Cultura. Tenim continent però no contingut

En Salvador Sunyer es va inventar el nom d'El Canal per denominar el Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona en honor de la sèquia Monar i per evitar les absurdes guerres patronímiques entre les dues poblacions. El director de Temporada Alta i de Bitó Produccions va engegar el projecte quan encara no hi havia edifici i el va dirigir durant quatre anys (2008-2012) i des d'aleshores, el desert. Només cal haver parlat amb Sunyer per saber que és una de les ments més preclares sobre el que es pot fer i el que no s'ha de fer en l'àmbit de les arts escèniques. A més li agrada veure les coses a llarg termini i, en aquest sentit, l'evolució de Temporada Alta que va començar amb una sabata i una espardenya n'és un bon exponent. El Canal es va construir amb fons europeus en el marc de l'Escena Catalana Transfronterera i l'equipament intern va anar a càrrec del Ministeri de Cultura. Tenim continent però no contingut. Ara l'espai està infrautilitzat. Durant aquest període des d'El Canal es van produir o coproduir més de 50 espectacles, representats a una dotzena de països que van veure més de 300.000 persones. Quan l'aleshores regidor de Cultura de Salt, Robert Fàbregas, era el president executiu d'El Canal, deia que havia de funcionar com a espai de producció i exhibició, lligat amb Temporada Alta, i que havia de donar cabuda a produccions més petites de les comarques gironines. Tot plegat havia de servir per consolidar el sistema de l'àrea metropolitana de teatres i auditoris que ha acabat en paper mullat. El cas és que s'ha tardat dos anys a convocar el concurs per trobar un director, i quan ja hi havia mitja dotzena de candidats seleccionats, el jurat format pels reconeguts directors Xavier Albertí, Lluís Pascual i Domènec Reixach es va negar a considerar les candidatures en entendre que amb el pressupost de 320.000 euros anuals no es pot fer una programació de qualitat. Les bases tenien dos requisits que barraven el pas a Salvador Sunyer: disposar de titulació universitària i dedicació exclusiva. Ara, el consorci, que presideix l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha demanat a la Generalitat que els proposi tres nous experts per desencallar l'elecció d'un director per al centre. El problema és que el temps perdut ja no es recupera i s'esvaeix el somni de Sunyer de convertir El Canal en un centre motor de creativitat i nous projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.