Opinió

A la tres

9-N: Escac i mat desclassificat

“Vicent Partal i Pere Martí relaten un episodi clau”

La crònica política, a Catalunya, des de fa molts anys té una mala relació amb el llibre, amb el format llarg. La història d'aquest país ha donat grans cronistes polítics, com ara els arxiconeguts Josep Pla, Eugeni Xammar i Gaziel, però al cap i a la fi la seva producció ha prioritzat el recull, la compilació de la pura feina sobre diari o, a manera d'epíleg vital, les memòries i reflexions.

Passats els anys, els productes periodístics que ens trobem a les llibreries sovint són refregits oportunistes, reflexions poc reposades o pura opinió amb pretensions d'anàlisi històrica. El procés sobiranista ha fet vessar rius de tinta a les impremtes i, comptat i debatut, qualitativament podríem arribar a la conclusió que s'hi han malaguanyat unes quantes tones de paper. Amb aquest balanç relativament pobre, naturalment amb excepcions, sobta agradablement la coincidència de la sortida de dos excel·lents llibres sobre el 9-N, publicats per dos referents del periodisme polític d'aquest país. Vicent Partal ha escrit Desclassificat: 9-N (La Magrana) i Pere Martí signa Escac a l'Estat (Proa). Són dos volums que, coincidint amb la temàtica i la proximitat de Sant Jordi, ben segur que es faran la competència per obtenir el favor dels lectors, tot i que, si més no els lectors coneixedors del periodisme polític a casa nostra i àvids de saber-ho tot sobre aquest episodi monumental de la història catalana recent, amb bon criteri sortiran de la llibreria, o de la parada de la Diada, amb el llibre de Martí en una mà i a l'altra el de Partal. Són dues cròniques extenses i documentades sobre uns mateixos fets, que mostren algunes coincidències, com no podria ser de cap altra manera, i aporten dues visions sobre un mateix procés. Una, més apassionada i implicada, l'altra més asèptica i analítica, ambdues redactades des d'un to periodístic llegidor i trepidant. No he cregut mai allò que es diu sobre que els periodistes som els historiadors del present, perquè per fer Història cal perspectiva. Però no hi ha cap dubte que els historiadors del 9-N hauran de tenir molt presents els llibres de Martí i de Partal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia