Opinió

Cada cop més a prop de la independència

Tot i que el procés català no ha desaparegut mai de les pàgines de la premsa internacional, sí que és cert que després de la consulta del 9-N hi havia hagut una davallada en l'interès dels mitjans de fora de Catalunya.

El preacord entre CDC, ERC, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana per fixar el full de ruta a seguir en cas d'obtenir la victòria per majoria absoluta en les eleccions del 27 de setembre ha tornat a activar la presència del procés català a les principals capçaleres i mitjans audiovisuals d'arreu del món.

Un bon exemple és la informació que ocupava gairebé una pàgina del diari Hoy de la ciutat argentina de La Plata, capital de l'estat de Buenos Aires. L'article començava amb un títol ben explícit, que denota fins a quin punt a fora entenen de què va tot plegat: “Catalunya, cada cop més a prop de la independència.” Explicava la notícia: “El 27 de setembre hi haurà eleccions i el poble optarà entre separar-se del govern espanyol o continuar com fins ara. Partits i organitzacions sobiranistes han acordat un full de ruta per declarar la independència d'aquí a 18 mesos, en cas d'obtenir la majoria en les eleccions regionals de caràcter plebiscitari.” Un excel·lent resum que es complementava amb alguns detalls, com per exemple aquest, relatiu a la futura carta magna catalana: “Les forces sobiranistes es comprometen a elaborar un text constitucional en un termini de 10 mesos mitjançant un mecanisme participatiu que inclogui la ciutadania i que posteriorment haurà de ser aprovat en referèndum.” Finalment, el rotatiu argentí deixava clar que s'iniciava la desconnexió: “Es posaran en funcionament les estructures del nou estat i s'exerciran els actes de sobirania necessaris per constituir-se com a nou país. El procés de transició democràtica vers el nou estat o república catalana no quedarà supeditat a la vigència jurídica o la impugnació de la declaració.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia