Opinió

Les coses clares, i americanes

En general, els mitjans amb un marc de referència espanyol desinformen a consciència sobre el procés català. D'entre els mitjans de comunicació amb un marc de referència català, n'hi ha que informen a bastament, i n'hi ha que filtren les notícies pel seu sedàs ideològic. Tot plegat, de vegades crea un ambient enrarit d'intoxicació informativa que pot marejar fins i tot els més convençuts de la independència com a única sortida per a la Catalunya del futur.

Els mitjans estrangers, per contra, acostumen a explicar el tema de manera desapassionada, i són més refractaris a les influències dels actors del procés (Rajoy encara paga una interferència extemporània amb els periodistes del conglomerat Bloomberg, però això és tota una altra història). Un bon exemple és la cobertura que la cadena nord-americana Public Radio International (PRI), va fer de la visita del president Mas als EUA i de quina manera va posar-la en context per a la seva audiència, superior als 20 milions. Els líders catalans planegen la secessió d'Espanya, titulava el llarg article dedicat al procés català, i es preguntava “com seria Espanya sense Barcelona, una de les seves ciutats més famoses, i la regió que l'envolta?”.

A banda de detallar amb infografies les diferències econòmiques entre Catalunya i Espanya i de dibuixar un mapa ben clar dels Països Catalans, s'explicava clarament què anem a fer el proper 27-S: “Els líders de Catalunya han anunciat que posaran en marxa un full de ruta cap a la secessió i la independència si els partits proindependència guanyen el referèndum que se celebrarà al setembre.” No parlava d'eleccions amb caràcter plebiscitari, sinó directament de referèndum, sense matisos. L'article també incloïa les posicions contràries a la secessió, però deixava clara la voluntat fèrria dels independentistes: “El govern espanyol s'oposa fermament a la secessió de Catalunya. Diu que el referèndum és il·legal i treballa sense parar per aconseguir suports dels seus aliats a la UE per aturar el moviment independentista. Però Mas i els seus aliats estan determinats a seguir endavant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia