Opinió

De set en set

Fantasmes

Ha estat la setmana de les llistes fantasma, una pràctica legal que demostra la poca qualitat democràtica d'algunes normes existents. És la versió municipal del diputat cunero, una espècie històricament molt estesa al territori espanyol, que permet que al Congrés o al Senat hi hagi representants d'un territori que només han trepitjat durant la campanya electoral la regió que representen. Tot això, consagrat per la llei, que, com sempre, està al servei de les elits polítiques, que faran els possibles per controlar la lectura del passat i l'actuació del futur, encara que només sigui per seguir saquejant el país (Cospedal dixit).

Les llistes fantasma poden permetre que a la Vilella Baixa aspiri a ser alcalde un militant del Partit Popular que viu en un poble de Granada i ni tan sols sap on és el Priorat, i que a Berga es presenti un candidat popular que a la vegada és candidat per UPyD en una població gallega, tot i que aquest darrer cas ha estat rebutjat per la junta electoral. La realitat demostra que som davant una pràctica molt utilitzada per populars i socialistes, que així asseguren poder presentar llistes arreu i a la vegada sumar vots per a les entitats supramunicipals i rebre les subvencions estatals vinculades al total de vots obtinguts, que, encara que siguin mitja dotzena, sempre sumen.

Contra el rebuig generalitzat, populars i socialistes saluden positivament aquesta pràctica que permet que entre uns i altres presentin unes tres-centes fantasmades a Catalunya. Lucena (PSC) agraeix que així es pugui votar socialista a poblacions on no hauria estat possible fer una llista de partit i Millo (PP) es felicita de trobar una solució al fet que hi ha candidats que tenen por a represàlies i si no els coneixen queden més tranquils. Un i altre demostren estar lluny de preocupar-se per la bona gestió municipal, sempre supeditada als seus interessos partidistes.

Les llistes fantasma són un clar exemple de poca qualitat democràtica, tot i que no es pot demanar gaire res a molts polítics en actiu que donen fe de la gran quantitat de fantasmes que es dediquen a la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia