Opinió

LA GALERIA

Llistes fantasma, una fantasmada de llistes

Les llistes fantasma es presenten per arreplegar els quatre vots dels despistats o militants de torn, perquè després tot suma

No és la primera vegada que succeeix, però les previsions per a les eleccions municipals del 24 de maig apunten que entre el PP i el PSC presentaran cap a 300 candidatures integrades per persones que ni viuen ni han viscut mai al municipi on aspiren a governar. Aquest és un dels pitjors escarnis que es poden fer a la democràcia directa, i més ara que nous partits es vanten de ser més participatius i assemblearis que ningú. (En aquest sentit és un exercici interessant mirar els primers de la llista d'Ada Colau a Barcelona per veure l'entrellat de tant d'assemblearisme, representants d'ICV inclosos). Intentar canviar el món potser és una tasca massa ambiciosa, però voler canviar el nostre entorn més immediat és una feina tan noble com necessària. L'essència de la democràcia la trobem en els ajuntaments de poble, on els representants que votem són, en bona part, coneguts: en sabem les implicacions cíviques i socials, i en tenim un perfil mitjanament ajustat per, afegint-hi el component ideològic, dipositar-hi la nostra confiança per quatre anys, i si ens deceben, canviar. Les llistes tancades ho impedeixen en bona part als municipis grans, i és un dels grans reptes de la nova llei electoral que arriba sense prou consens per ser realment vàlida. Tornant a les llistes fantasma, se sap que es presenten per arreplegar els quatre vots dels despistats o militants de torn, perquè després tot suma a l'hora de les representacions als consells comarcals, a les diputacions, en les estadístiques finals, i pel fet que tenir llistes almenys a la meitat dels municipis d'una demarcació permet accedir a una subvenció directa de l'Estat. Els veïns que el diumenge 24 es trobin en aquesta disjuntiva i no tinguin opció de votar cap candidat del seu poble, tenen el dret i l'obligació de votar en blanc per fer més evident aquest despropòsit democràtic, una ensarronada, un estratagema que per més legal que sigui és una burla al mateix sistema perquè molts dels candidats fantasma ni coneixen, ni han trepitjat el municipi pel qual es presenten. Si surten elegits, com defensaran els interessos dels seus conciutadans? O és que el partit els hi ha promès una segona residència? Tot plegat, una gran magarrufa i, sobretot, una fantasmada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.