De set en set
Notícia d'Escòcia
Volen els escocesos la independència? La resposta a aquesta pregunta no és fàcil ni senzilla. I encara menys si la resposta es vol donar en clau catalana; per bé que, a Catalunya, una gran majoria dels analistes del sector sobiranista s'hagin afanyat a certificar que els resultats de les recents eleccions al Regne Unit acrediten la correcció del referèndum de l'any passat. A mi em sembla que obtenir 56 escons (sobre els 59 que estaven en joc a Escòcia) no és una dada que es pugui obviar. Al contrari. En aquesta ocasió la victòria de l'SNP ha sigut contundent. Fins i tot és un escenari inimaginable a l'Estat espanyol, perquè és del tot impensable que una única formació independentista catalana, en unes eleccions al Congrés dels Diputats, obtingués 44 escons (sobre els 47 que estan en joc a Catalunya).
Però que el resultat sigui contundent no vol dir que sigui convincent, almenys per dues raons que tampoc podem obviar si volem ser equànimes. La primera raó té a veure amb el fet, gens anecdòtic, que en nombre de vots l'SNP no n'ha obtingut la meitat més un. S'hi ha quedat ben a prop, però el conjunt de totes les altres opcions ha obtingut prop de dos mil suports més que l'SNP. Com passa arreu, els sistemes electorals són legítims i diversos, però l'aritmètica parlamentària és el resultat d'una determinada ponderació i, per ser honestos, requereix que la lectura que se'n faci sigui completa.
La segona raó té a veure amb el fet que fa només vuit mesos els escocesos van votar per la independència i els partidaris del no es van imposar per més de deu punts de diferència. És possible que si el referèndum es repetís ara s'imposessin els partidaris del sí. Però és igualment possible que es tornés a imposar el no... No ho sabem. El que sí que sabem és que els escocesos no s'han pres aquestes eleccions a Westminster com una segona edició del referèndum per la independència. Ni els escocesos ni tampoc l'SNP, que no ho ha dit mai. A diferència d'aquí, que emboliquem la troca.