Opinió

Al pot petit hi ha la prosperitat i la felicitat

Cada mes de maig, la Universitat de Saint Gallen, a Suïssa, celebra un simposi que reuneix els principals líders mundials dels negocis, la política i la societat civil amb els que ells anomenen “els líders del demà”, els millors estudiants. El títol de l'edició d'enguany, que va tenir lloc la setmana passada, era molt interessant: Orgullosament petits. Van convidar presidents i primers ministres d'estats petits i mitjans de tots els continents, i directius d'empreses de mida reduïda però d'èxit global.“Small is beautiful”, va dir en el seu discurs d'obertura el vicepresident suís Johann Schneider-Ammann.

A continuació, una taula rodona amb catedràtics i mandataris de petits països com Islàndia i Malta, i els màxims directius d'empreses com Swatch o la multinacional ABB va arribar a conclusions reproduïdes pel diari Le Temps amb el títol “La felicitat i la prosperitat són més grans en els estats petits”, on sostenia que “els estats petits presenten millors resultats que la mitjana. Resten fora de la crisi, tenen les taxes més baixes d'atur i els seus ciutadans són més feliços. Fins i tot dins de la UE, són els estats petits els que tenen les taxes més elevades de creixement”, explicava el professor Bruno Frey, de la Universitat de Zuric. El primer ministre d'Islàndia considerava natural que “regions com Catalunya i Escòcia vulguin separar-se d'estats més grans i reclamin la seva independència. La independència és la principal raó per la qual Islàndia ha esdevingut un país pròsper. Va tenir una gran crisi però se'n va sortir ràpidament perquè controla la seva moneda i els seus recursos fiscals”. Per la seva banda, la ministra d'Afers Estrangers de Ghana afegia que “cal abandonar els estats nació. Cal crear entitats nacionals dinàmiques i flexibles. És un error creure que Brussel·les pot donar solucions a tots els problemes i desafiaments dels propers 20 anys. A l'hora de resoldre problemes, els estats petits tenen l'avantatge de no romandre estàtics en una posició inamovible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia