Opinió

LA GALERIA

De l'allioli a l'excel·lència

En l'edició d'aquest any han atorgat el premi especial Mà de Morter d'Or al cuiner i restaurador Joan Viñas

Desconec si l'allioli es considera o no la salsa
nacional de Catalunya, com es va dir fa uns anys en un manifest que es va fer coincidint amb la Fira i Festa de l'Allioli de Creixell, i que va provocar molt d'enrenou. No tinc cap ganes de polemitzar sobre el tema, però el que sí sé, i puc certificar-ho, és que el veïnat de Creixell –al terme municipal de Borrassà– s'ha convertit en un referent mundial de l'allioli.

Des de fa vint-i-quatre anys, cada mes de maig s'organitza a Creixell un concurs internacional de l'allioli, en el qual es premien els autors de la millor salsa en diferents categories, per la seva qualitat, la quantitat, pel fet de ser l'allioli més original... i també es concedeix un guardó especial al més surrealista amb el premi D'allioli.

Al llarg dels anys, han participat com a pregoners, com a convidats especials en aquesta festa de l'allioli, personalitats del món de la gastronomia tan rellevants com ara Llorenç Torrado, Joan Roca, Jaume Subirós, Xavier Sagristà, Ferran Adrià, Paco Pérez i Fina Puigdevall.

En l'edició d'aquest any els organitzadors han atorgat el premi especial Mà de Morter d'Or al cuiner i restaurador Joan Viñas, per la seva trajectòria professional en el món de la gastronomia i pel seu respecte a la nostra cuina tradicional.

Joan Viñas, fins fa pocs mesos i al llarg dels darrers quaranta anys, ha estat al capdavant del restaurant La Llar, que ostentava una estrella de la guia Michelin des del 1982. El saber fer de l'organització de la Fira i Festa de l'Allioli de Creixell es demostra en haver reconegut no només les màximes figures de la gastronomia mundial en actiu, sinó també en el fet de premiar personatges com Joan Viñas, que amb 73 anys es va retirar, després d'haver estat un dels pioners de l'alta cuina, amb un accent propi i innovador, oferint, quan encara ningú ho feia, productes poc comuns i de gran valor afegit. Plats com ara la suprema de llobarro amb crosta de pasta de full o el turnedó amb foie van fer el seu restaurant mereixedor, any rere any, de l'estrella Michelin, que la va mantenir durant més de 30 anys.

La gent de l'allioli de Creixell mantenen aquesta línia de reconeixement de les màximes figures de la gastronomia catalana i mundial, i ja han anunciat que per celebrar els seus 25 anys en preparen una de molt grossa per l'any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.