Opinió

De set en set

Doble eix

Aquesta és la qüestió: com encaixar l'eix sobiranista i l'eix social en un projecte comú que asseguri una bona sortida del camí sense retorn on estem ficats. Un garbuix complicat quan es mouen interessos diferents, fins oposats, gens fàcils de negociar només per arribar a un mínim consensuat.

S'ha de reconèixer que el procés independentista ha dinamitat la política catalana i, de retruc, tota la política espanyola. L'immens error del Partit Popular en impugnar l'Estatut i atiar la campanya anticatalana obrí una confrontació que activà la defensa de drets i les raons adormides. La història, recent, tots la coneixem. Avui, Catalunya és en una altra dimensió i la independència només és qüestió de temps. Fins una derrota sobiranista el 27-S, possible, no sé si probable, no farà altra cosa que sumar un nou ajornament a una proclamació que tard o d'hora arribarà, com fruita madura.

Quan el setembre és a prop, massa a prop, cal fer un pas endavant i veure quins components assegurarien una folgada majoria. Quan les enquestes trontollen cal orientar sortides positives. I, avui, associar un ampli acord entre sobiranistes i defensors de l'eix social segurament passa per signar un programa a favor de l'aplicació immediata del dret a decidir, on un clar
sí/no situés cada cosa al seu lloc i només se'n desmarquessin els col·lectius clarament unionistes. Els temps són els que són i calen passes fermes que vagin trenant un camí irreversible, encara que sigui més llarg del que alguns desitjarien.

El president Mas no pot demanar a les entitats sobiranistes altre compromís que no sigui el treball transversal per assegurar la suma de voluntats i ara i aquí sembla que la gent “del comú” acceptaria consensuar el dret a decidir, on el potent Podem, el radical Procés Constituent i els amiguets d'Iniciativa es trobarien còmodes, en un mínim acceptable per Convergència, Esquerra, la CUP i sectors socialcristians. Fins amb un compromís de referèndum del sí/no abans de sis mesos. És apostar per l'art del possible. És fer
política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia