Opinió

Keep calm

Blindat

Ara el més difícil ja no serà posar-se d'acord, sinó desmarcar-se'n

Si la sonda New Horizons ha estat capaç d'arribar a Plutó després de nou anys i mig de viatge en què ha hagut de recórrer 5.000 milions de quilòmetres i els EUA i l'Iran han pogut tancar un pacte nuclear, tenia alguna explicació que Artur Mas i Oriol Junqueras no arribessin a un acord per al
27-S? No. No hi havia cap raó sòlida per justificar-ho. Especialment tenint en compte el revés que vaticinen les enquestes al sobiranisme en cas de presentar-se per separat. I malgrat tot, l'entesa ha resultat molt complexa i, en alguns moments, fins i tot semblava impossible.

De fet, per molt ben travat que quedi l'acord, inclús amb el benentès que es tanqui la llista sense majors complicacions, els 75 dies que falten abans que s'obrin les urnes s'albiren atapeïts de tensions i dificultats. Els rivals de la proposta conjunta en són prou conscients i l'intent de burxar en les diferències internes serà constant.

No obstant això, en qüestió d'hores, totes les peces del taulell han quedat capgirades. De sobte, la iniciativa està en mans dels sobiranistes. I la resta de formacions, que fins dilluns esperaven tranquil·lament assegudes que les lluites entre CDC i ERC acabessin dessagnant el moviment, apareixen ara descol·locades i amb la imperiosa necessitat de reaccionar.

El repte és extraordinàriament complex per a l'independentisme. Però,
el més difícil de tot ja no serà l'acord. Ara hi estan tots atrapats i el realment arriscat seria desmarcar-se'n. De dies històrics n'hi ha molts –tants, que cada cop cotitzen més a la baixa–, però les oportunitats històriques de debò, aquelles en què un cúmul de circumstàncies s'alineen per fer possible allò que semblava impossible, són tremendament escasses. I desaprofitar-les
es paga molt car. Aquesta evidència,
i la injecció d'entusiasme que de nou s'ha transmès al procés, seran sens dubte la millor argamassa per blindar el pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia