Opinió

La columna

Polítics

L'alcalde novell assegura que es passava les nits
en blanc estudiant reglaments i mecanismes

Un alcalde que ha deixat de ser-ho es confessa: mira enrere i es fa creus
de la facilitat amb què algú com ell, sense cap preparació ni experiència, es va poder convertir en la primera autoritat local del seu poble. Quan va tenir a les mans la vara d'alcalde, li van venir tant de nou, el càrrec i la responsabilitat, que assegura que es passava les nits en blanc, estudiant a casa reglaments i mecanismes. A l'hora de la veritat, però, malgrat l'insomni invertit en aquell aprenentatge accelerat, va dependre més del que voldria dels consells del secretari de l'Ajuntament i es va veure obligat –com la majoria de col·legues seus– a ser més pragmàtic que ideològic. Però va ser un bon alcalde.

La conversa es decanta inevitablement cap a la qüestió clau: hi hauria d'haver algun filtre per diagnosticar els coneixements i les capacitats dels candidats que cada quatre anys farceixen les llistes que els partits fabriquen amb el ritme frenètic d'una cadena de muntatge? La resposta no està clara, admet el nostre exalcalde, i si ho fos tampoc estaria clar si després els filtres s'haurien d'aplicar també a qualsevol càrrec electe. El millor filtre és sempre el criteri dels electors, és clar, encara que –admetem-ho també– sovint posem el nostre veredicte dins de l'urna amb un coneixement de causa que no va gaire més enllà del cap de llista. Però ara que estan de moda les llistes úniques n'hi ha per pensar que aquesta seria una bona fórmula per encaminar-nos cap a l'excel·lència dels nostres ajuntaments. Amb candidatures no necessàriament lligades a cap sigla i governs municipals de concentració formats pels millors de cada ram a cada poble, carnets a banda.

La gràcia d'aquesta nova Catalunya que entre tots albirem és que ens permet imaginar canvis polítics profunds i agosarats, amb models diferents per a institucions diferents i, sobretot, amb polítics que quan deixin de ser-ho no s'hagin de fer creus pensant com algú com ells, sense cap preparació ni experiència, es va poder convertir en la primera autoritat local del seu poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia